25/10/11

Κραυγή αγωνίας από τα ΑΕΙ της χώρας


SOS εκπέμπουν οι Πρυτάνεις

Ένα βήμα πριν από το «οικονομικό κράχ» βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει την τελευταία δόση του προϋπολογισμού του 2011 για τα ανώτατα ιδρύματα, με αποτέλεσμα την οικονομική τους κατάρρευση. Ήδη τα μεγάλα ΑΕΙ, όπως είναι το Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το ΕΜΠ, έχουν βάλει… χέρι στα αποθεματικά τους για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.
Η κραυγή απελπισίας, ιδιαίτερα των περιφερειακών ιδρυμάτων, ακούστηκε έντονη στη χθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε στην Κομοτηνή. Το 2011 χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη χρονιά για τα πανεπιστήμια που προσπαθούν να κρατήσουν «με νύχια και με δόντια» ανοιχτές τις σχολές τους, ενώ οι προβλέψεις για το 2012 είναι, όπως λένε οι πρυτάνεις, πλήρως απογοητευτικές.
Στην κατάσταση αυτή, όπως δημοσιεύεται σήμερα στο «Έθνος της Κυριακής», έχουν συμβάλει οι περικοπές κατά 50% των κρατικών επιχορηγήσεων, η δραματική μείωση των πιστώσεων για συμβασιούχους καθηγητές και τώρα, η μη απόδοση της τρίτης δόσης των χρημάτων που τους αναλογούν. Αρκετά τμήματα, ιδιαίτερα τα νεοϊδρυθέντα, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Οι φοιτητές του εδώ και 15 μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο. Δυό τμήματα του Πανεπιστημίου Θράκης (Πολιτικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων) λειτουργούν στο όριο κι εκ των ενόντων, έχοντας μόνο 1 μέλος ΔΕΠ το καθένα, τη στιγμή που «φιλοξενούν» περισσότερους από 700 φοιτητές. Ακόμη και σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως είναι αυτές των Τουρκικών και Ιταλικών Σπουδών, λειτουργούν με το 1/5 των καθηγητών τους. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι κι οι σχολές, βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό». Ανοιγοκλείνουν μέχρι να βρουν πόρους να λειτουργήσουν.
«Η στενότητα που αντιμετωπίζουμε φέτος είναι μεγάλη. Ήταν να μας δοθούν 25 εκατομμύρια ευρώ κι έχουμε πάρει μόνο τα 12, και δεν θα πάρουμε άλλα όπως φαίνεται. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μας ενέκρινε τα υπόλοιπα χρήματα. Φέτος περικόψαμε ό,τι μπορούσαμε. Χρησιμοποιούμε τώρα τα αποθεματικά μας», λέει ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Παν. Αθηνών, κ. Θωμάς Σφηκόπουλος.
 
newsbeast