25/10/11

Τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα του μέλλοντος!

Κάποια από τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα του μέλλοντος θα είναι ο αγρότης κάθετης καλλιέργειας, ο κυβερνήτης διαστημικού σκάφους και ο κατασκευαστής ζωτικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Σύμφωνα με την έκθεση «Shape of Jobs to Come», που διενεργήθηκε κατόπιν εντολής του βρετανικού Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων, οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία θα είναι εντυπωσιακές αλλά αδιανόητες με βάση τα σημερινά δεδομένα, δημιουργώντας μια κατηγορία νέων επαγγελμάτων.

Του Τασου Σαραντη-Ημερησια.

Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία Fast Future, η οποία ζήτησε από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν πώς η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα. Να, λοιπόν, ποια θα μπορούσαν να είναι τα λαμπρά επαγγέλματα κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών.

1. Κατασκευαστές μελών του σώματος: Η εξέλιξη της επιστήμης θα καταστήσει πιθανή τη δυνατότητα δημιουργίας μελών του ανθρώπινου σώματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη κατασκευαστών μελών του σώματος, καταστήματα που θα τα πωλούν και θα τα επισκευάζουν.

2. Νανο-γιατροί: Οι πρόοδοι στη νανοτεχνολογία με την ανάπτυξη υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών θα μπορούσαν να μετασχηματίσουν την προσωπική υγειονομική περίθαλψη και έτσι θα χρειαζόμαστε μια νέα γενιά νανο-ειδικών στην ιατρική για αυτές τις θεραπείες.

3. Καλλιεργητές γενετικά τροποποιημένων φυτών: Οι νέοι αγρότες θα αναπτύσσουν φυτά και θα μεγαλώνουν ζώα που έχουν δημιουργηθεί γενετικά, προκειμένου να αυξήσουν την ποσότητα των τροφίμων που θα παράγουν και που θα περιέχουν πρωτεΐνες που είναι ωφέλιμες για την υγεία μας.

4. Διευθυντής/σύμβουλος ηλικιωμένων: Θα απαιτηθούν ειδικοί για να βοηθήσουν και να διαχειριστούν την υγεία και τις προσωπικές ανάγκες ενός γηράσκοντος πληθυσμού.

5. Χειρούργοι αύξησης της μνήμης: Θα μπορούσαν να χορηγούν πρόσθετη μνήμη στους ανθρώπους που θέλουν να τη βελτιώσουν και να βοηθούν εκείνους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην «αποθήκευση» μεγάλης ποσότητας πληροφοριών.

6. Επιστήμονες βιο-ηθικής: Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, μπορεί να χρειαστούμε μια νέα γενιά ηθικολόγων που θα κατανοούν τις επιστημονικές εξελίξεις και θα βοηθούν τις κοινωνίες να επιλέξουν ποιες από αυτές θα επιτραπούν.

7. Διαστημικοί πιλότοι και διαστημικοί ξεναγοί: Με κάποιες εταιρείες να εξαγγέλλουν, ήδη, ταξίδια διαστημικού τουρισμού, μπορεί να χρειαστούμε διαστημικούς πιλότους και ξεναγούς, καθώς επίσης και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάσουν πού θα ζήσουμε και πώς θα εργαστούμε στο Διάστημα.

8. Αγρότες κάθετων καλλιεργειών: Κάθετα αγροκτήματα που θα υπάρχουν σε ουρανοξύστες στη μέση των πόλεων θα μπορούσαν να αυξήσουν εντυπωσιακά την παραγωγή τροφίμων μέχρι το 2020. Αυτοί οι αγρότες θα χρειαστούν δεξιότητες σε μια σειρά επιστημονικών κλάδων, όπως της εφαρμοσμένης μηχανικής.

9. Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής: Καθώς ο αντίκτυπος της αλλαγής του κλίματος αυξάνεται, θα χρειαστούμε μια νέα γενιά μηχανικών – επιστημόνων που θα βοηθήσουν στη μείωση ή την αντιστροφή των επιπτώσεων.

10. Οργανα επιβολής καραντίνας: Θα είναι απαραίτητα στην περίπτωση που ένας θανάσιμος ιός εξελιχθεί ραγδαία. Κάποιοι θα πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά την καραντίνα.

11. Ελεγκτές τροποποίησης του καιρού: Η τροποποίηση του καιρού με την επέμβαση στα σύννεφα για να βρέξει ή μη είναι μια πρακτική που ήδη εφαρμόζουν κάποια κράτη. Οι ελεγκτές της τροποποίησης του καιρού θα πρέπει να ελέγχουν και να επιτηρούν ποιος έχει την άδεια να το πράξει.

12. Εικονικοί δικηγόροι: Καθώς όλο και περισσότερο η καθημερινή μας ζωή λειτουργεί «on-line», θα χρειαστούμε ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφωνίες που θα μπορούσαν να προκύψουν ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν σε χώρες με διαφορετικούς νόμους.

13. Εικονικοί εκπαιδευτικοί: Χαρακτήρες υπολογιστών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στην τάξη.

14. Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων: Χρειαζόμαστε σχεδιαστές και κατασκευαστές των επόμενων γενεών μεταφορικών οχημάτων που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά υλικά και καύσιμα. Το όνειρο της ύπαρξης αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε δύο δεκαετίες.

15. Πληροφορητές ειδικού ενδιαφέροντος: Θα στέλνουν πληροφορίες ειδικού ενδιαφέροντος μέσω τηλεόρασης ή διαδικτύου σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων με βάση τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους.

16. Χειριστής δεδομένων ηλεκτρονικών αποβλήτων: Καθώς τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για μας πολλαπλασιάζονται, μπορεί να χρειαστούμε τους χειριστές δεδομένων ηλεκτρονικών αποβλήτων για να τα ξεφορτωθούμε ασφαλώς, δίχως τον κίνδυνο των υποκλοπών.

17. Εικονικοί διευθυντές: Θα μας βοηθούν να οργανώσουμε τις ηλεκτρονικές ζωές μας. Θα φρόντιζαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας και θα διαχειρίζονταν τους ηλεκτρονικούς κωδικούς πρόσβασης.

18. Τραπεζομεσίτες χρόνου: Θα διευθετούν τους χρόνους των τραπεζικών μας συναλλαγών στις εγχώριες ή μη αγορές.

19. Εργαζόμενοι σε κοινωνικά δίκτυα: Θα εργάζονται για τη φροντίδα των ανθρώπων που μπορεί να «τραυματιστούν» ή να περιθωριοποιηθούν από την κοινωνική δικτύωση.

20. Προσωπικοί δημιουργοί «ταυτότητας»: Πρόκειται για ένα επάγγελμα που θα αποτελούσε επέκταση του ρόλου που διαδραματίζουν οι στιλίστες και εκείνοι που προωθούν το προφίλ των προσωπικοτήτων.

Κλιματικές αλλαγές
Θα χρειαστούμε μια νέα γενιά μηχανικών – επιστημόνων που θα βοηθήσουν στη μείωση ή την αντιστροφή των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές.
Ελεγκτές καιρού
Οι ελεγκτές της τροποποίησης του καιρού θα πρέπει να ελέγχουν και να επιτηρούν ποιος έχει την άδεια να το πράξει.
Εκπαιδευτικοί
Χαρακτήρες υπολογιστών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στην τάξη.
Η τρίτη ηλικία
Ειδικοί θα βοηθούν και θα διαχειρίζονται τα θέματα υγείας των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που συνεχώς αυξάνεται.