23/10/11

Φονικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία

Το τουρκικό Ινστιτούτο Καντιλί εκτιμά ότι περίπου 500 με 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό.



Στο νοσοκομείο στο Ερσίς, πολύ κοντά στην Βαν – είναι στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού, που έπληξε σήμερα τη νοτιοανατολική Τουρκία – κείτονται περίπου 50 πτώματα, μεταδίδει το πρακτορείο Σιχάν από την Κωνσταντινούπολη. Στην περιοχή που έπληξε στις 13.41 ώρα Ελλάδας ο σεισμός –των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με το πολύ μικρό εστιακό βάθος των 5 χλμ – «έχουν καταρρεύσει πολλές δεκάδες κατοικίες».
Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε πολλά χωριά του βορειοδυτικού Ιράν, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το Βαν βρίσκεται στην ιρανική μεθόριο. Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών κατά το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και 7,2 βαθμών, σύμφωνα με το τουρκικό Ινστιτούτο Καντιλί. Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 1041 (GMT) και είχε εστιακό βάθος πέντε χιλιόμετρα, ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αρχικά ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,6 βαθμοί.
Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που φέρεται ότι έχουν παγιδευτεί σε κτίριο στο Βαν, που βρίσκεται κοντά στην ιρανική μεθόριο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 50 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Βαν. Η τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και οχήματα και πανικόβλητους κατοίκους να τρέχουν στους δρόμους.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και δεν λειτουργούσαν οι τηλεφωνικές γραμμές. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι μετά τον σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί και ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν το χωριό Ταμπανλί, βόρεια της πόλης Βαν.
Εκτίμηση για χίλιους νεκρούς
Το τουρκικό Ινστιτούτο Καντιλί εκτιμά ότι περίπου 500 με 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην επαρχία Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Αυτό ανακοίνωσαν επιστήμονες του Ινστιτούτου, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ήταν 7,3 βαθμών, ήταν η πόλη Ταμπανλί στην επαρχία Βαν, κοντά στην ιρανική μεθόριο.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι ανακοίνωσε ότι στην πόλη Βαν και στις γειτονικές της πόλεις κατέρρευσαν δέκα κτίρια και περίπου 25 με 30 κτίρια κατέρρευσαν στην γειτονική περιοχή Ερσίς. Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ξεκίνησε να διανέμει σκηνές, κουβέρτες και τρόφιμα στην περιοχή.
Συγκεχυμένες πληροφορίες
Διορθωτική ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι η ισχύς του σεισμού που σημειώθηκε στη 13.41 το μεσημέρι στο Βαν της Ανατολικής Τουρκίας ήταν τελικά 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και όχι 6,6 βαθμών όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά έκανε το σεισμολογικό Ινστιτούτο Κωνσταντινούπολης, αναφέροντας ότι υπολογίζεται πως στους χίλιους θα ανέλθει αριθμός των νεκρών.
Πέρα από τη σύγχυση ως προς την ισχύ του σεισμού, παραμένουν συγκεχυμένες και αόριστες οι πληροφορίες σχετικά με τον απολογισμό. Προς το παρόν δεν υπάρχει πληροφορία σχετικά με τα θύματα. Η τουρκική ερυθρά ημισέληνος ανακοίνωσε πως στην επαρχία Έρτζις του Βαν, έχουν καταρρεύσει 25 πολυκατοικίες και μία φοιτητική εστία.
Αρχικά το Σεισμολογικό Ινστιτούτο Κωνσταντινούπολης έκανε λόγο για ισχύ 6,6 βαθμών. Την ίδια ώρα, η ισχύς σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστήμιο Ατατούρκ στην Ερζουρούμη ήταν 7 βαθμών και σύμφωνα με το κέντρο γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, 7,3.
Βοήθεια από Ισραήλ
Ανθρωπιστική βοήθεια προσφέρει το Ισραήλ στην Τουρκία, μετά το φονικό σεισμό, που έπληξε σήμερα, προς το μεσημέρι, το νοτιο-ανατολικό τομέα της γειτονικής χώρας.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι οι τουρκικές αρχές ενημερώθηκαν επίσημα μέσω της πρεσβείας στην Αγκυρα και αναμένουν την απάντησή τους, πώς ακριβώς μπορεί να διοχετευτεί η ισραηλινή βοήθεια. Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι «τελούν σε ετοιμότητα μονάδες διάσωσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων».
Ετοιμότητα της Ελλάδας
Για την ετοιμότητα του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής που έπληξε τη γειτονική χώρα με την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι στην επαρχία Βαν, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Λαμπρινίδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό και ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου για την ετοιμότητα του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές Αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής.





www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ