1/8/12

Συνέλαβαν Τμηματάρχη του Γενικού Λογιστηρίου για διαρροή εγγράφου

Το απόρρητο έγγραφο αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα και ένα blog


Πρωτοφανές περιστατικό για τα Ελληνικά δεδομένα είναι σύλληψη του τμηματάρχη της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Λάμπρου Λιόση.



Η σύλληψή του έγινε μετά...



τη διαρροή απόρρητου εγγράφου στο διαδίκτυο, το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα χρησιμοποιούσε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.


Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του διέταξε διερεύνηση της υπόθεσης και παρέπεμψε τον Λιόση στην 8η Ειδική Ανακρίτρια, ενώ ο τμηματάρχης αναμένεται ότι θα απολογηθεί σήμερα.



Εναντίον του, εκκρεμούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για παράβαση του νόμου περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων και για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.



Αμέσως μετά τη διαρροή του διαβαθμισμένου εγγράφου, η κυβέρνηση θέλησε να στείλει μήνυμα προς όλους τους εργαζομένους σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα σε νευραλγικά πόστα ότι δεν θα δεχθεί διαρροές εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης.



Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν άμεση, ενώ αστυνομικοί βρέθηκαν μέχρι και στα γραφεία της ιστοσελίδας που διέρρευσε το έγγραφο για να μάθει το όνομα του αποστολέα.



Το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο είχε συντάξει υψηλόβαθμη αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη σε blog στο διαδίκτυο είχε σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε τέσσερις παραλήπτες στον Σταϊκούρα, στον Λιόση και σε ακόμα δύο υπαλλήλους.



Το έγγραφο που διέρρευσε ήταν φωτογραφία ή φωτοτυπία από εκτύπωση που είχε κάνει ο Λιόσης στο επίμαχο e-mail, με συνέπεια στο επάνω μέρος να φαίνονται τα στοιχεία του.



Συνεχείς έρευνες



Η αστυνομία άρχισε τις έρευνες στις 11 Ιουλίου, όταν είχε δεχθεί μηνυτήρια αναφορά για συνεχείς διαρροές απόρρητων εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών σε ιστοσελίδες και blogs, ενώ υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Σταϊκούρας είχε πέσει θύμα ληστείας, όταν άγνωστοι είχαν διαρρήξει το γραφείο του και είχαν πάρει έγγραφα, αλλά και το διαβατήριο του.



Αρνείται τις κατηγορίες



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι ο ίδιος είχε εκτυπώσει το έγγραφο και το είχε αφήσει πάνω στο γραφείο του. Οπότε, όπως λέει, κάποιος υπάλληλος του Λογιστηρίου του Κράτους το διέρρευσε στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα τονίζει πως το άτομο που το έκανε δεν υπεξαίρεσε το έγγραφο, αλλά το φωτοτύπησε ή το φωτογράφισε, προκειμένου να μην κινήσει υποψίες.



Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, αν ο πελάτης τους είχε διαρρεύσει το έγγραφο, θα είχε μεριμνήσει για να σβήσει τα προσωπικά του στοιχεία.