1/10/11

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία

Το 1/4 των κατοίκων της Ελλάδας σε λίγα χρόνια αναμένεται να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις το 2020 οι ηλικιωμένοι Έλληνες θα αποτελούν το 24% του πληθυσμού.


Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες. Ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2025, ο αριθμός των ηλικιωμένων στον πλανήτη θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι άνθρωποι Τρίτης Ηλικίας ένα σημαντικό κομμάτι στην κοινωνίας. Και παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο (μέσω εθελοντικού έργου, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας).

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, αποφάσισε να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, καθιερώνοντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία που εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου.

Σήμερα στην Ελλάδα όμως, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, βιώνουν τη χειρότερη εποχή τους. Η σύνταξή τους δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες τους. Δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας για μοναχικούς ηλικιωμένους ή είναι ελάχιστες. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι σημαντικό, αλλά χρειάζεται ενίσχυση. Η κοινωνική ασφάλιση είναι ανύπαρκτη. Δεν έχουν σωστή ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Δικαιούνται να νοιώθουν ασφάλεια που μόνο το Κράτος μπορεί να τους την παρέχει. Δικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο. Για να μπορούν χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν την μέρα που τους είναι αφιερωμένη. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα. Για να μην νιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους. Για να μπορούν να ζουν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γραμμή Ζωής, με τα προγράμματα και τις δομές που αναπτύσσει, προσπαθεί βασισμένη στην εθελοντική προσφορά να βοηθήσει όσο μπορεί στην κατεύθυνση αυτή. Το Κόκκινο Κουμπί, το πρόγραμμα του Εθελοντή Γείτονα, η Πανελλήνια Τράπεζα Αίματος για την Τρίτη Ηλικία, η Στήριξη μεσω των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η Νομική Υπηρεσία, το πρόγραμμα SILVER ALERT, η Γραμμή 1065 για καταγγελίες κακομεταχείρισης και κακοποίησης ηλικιωμένων, είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που προσπαθούν να παρέχουν στους ηλικιωμένους το αίσθημα ασφάλειας, κοινωνικοποίησης και αξιοπρέπειας που πρέπει να έχει κάθε πολίτης αυτής της χώρας.












http://www.myhnews.gr/