20/8/11

Πέθανε ο "πατέρας" του Ιζνογκούντ

Ορφανός έμεινε ο διάσημος "κακός βεζίρης" των κόμικ Ιζνογκούντ, καθώς ο δημιουργός του, Γάλλος σχεδιαστής Ζαν Ταμπαρί, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών.

Ο Ταμπαρί γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 5 Μαρτίου 1930. Ξεκίνησε να δουλεύει ως σκιτσογράφος το 1956 στο περιοδικό Vaillant και το 1958 δημιούργησε τον ήρωα Totoche και τους φίλους του.

Δύο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με τον σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί στο κόμικ Valentin. Η συνεργασία τους έφερε το 1962 τη δημιουργία ενός από τους διασημότερους και πιο αστείους "κακούς" στην ιστορία των κόμικ, του βεζίρη Ιζνογκούντ, που "ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη".

Μετά το θάνατο του Γκοσινί, το 1977, ο Ταμπαρί συνέχισε μόνος την ιστορία του Ιζνογκούντ.

Όπως ανακοίνωσε η κόρη του, Μιριέλ Ταμπαρί-Ντιμά, που διευθύνει τις Εκδόσεις Ταμπαρί, ο πατέρας της υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2004, ενώ τον επόμενο χρόνο έχασε τη σύζυγό του, γεγονός από το οποίο δεν συνήλθε.

Οι περιπέτειες του Ιζνογκούντ έγιναν ταινία το 2004 από τον Γάλλο σκηνοθέτη Πατρίκ Μπραουντέ, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Μικαέλ Γιουν, ενώ ο Ζακ Βιγιερέ έπαιξε τον καλό χαλίφη Χαρούν ελ Πουσάχ.