23/9/12

Σωρεία ανακριβειών στους νέους χάρτες της Apple

Σοβαρά προβλήματα φαίνεται να παρουσιάζει η υπηρεσία χαρτών που η Apple συμπεριέλαβε στην καινούρια έκδοση του λειτουργικού της iOS 6 για τα iPhone, iPad και iPod Touch. Κατά την παρουσίαση του λειτουργικού τον Ιούνιο, οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν διαφημίσει την υπηρεσία ως εφάμιλλη, ή ακόμη και καλύτερη, από τους χάρτες της Google που χρησιμοποιούσαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες όλοι οι κάτοχοι «έξυπνων» συσκευών της Apple.

Με τη διάθεση του νέου λειτουργικού πριν από έν 24ωρο, αρκετοί χρήστες δοκίμασαν τη νέα υπηρεσία, διαπιστώνοντας ότι περιέχει αρκετές ανακρίβειες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα σχόλια Άγγλων στο σάιτ του BBC, από τους χάρτες της Βρετανίας λείπουν ολόκληρες κωμοπόλεις, ενώ άλλες έχουν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο. Ανακρίβειες υπάρχουν και στην αναπαράσταση κτιρίων ενδιαφέροντος, όπως σχολείων και μουσείων. Επιπλέον, ορισμένες περιοχές δεν εμφανίζονται στις δορυφορικές φωτογραφίες, καθώς καλύπτονται από σύννεφα.


Προβλήματα υπάρχουν επίσης και στην τριδιάστατη αναπαράσταση κτιρίων κατά τη λειτουργία «Flyover». H εταιρεία υποσχόταν πως, σε όσες πόλεις είχαν αναπαρασταθεί σε 3D (όπως το Λονδίνο, το Σαν Φρανσίσκο ή το Παρίσι), η πλοήγηση μέσω του «Flyover» θα έδινε στους χρήστες την αίσθηση ότι πετούν από πάνω τους. Αντίθετα, όμως, συχνά οι 3D αναπαραστάσεις κάθε άλλο παρά ρεαλιστικές είναι – με το Άγαλμα της Ελευθερίας π.χ. να... λείπει από τη θέση του, και τις γέφυρες του Brooklyn και του Manhattan να «κόβονται» στη μέση. Μάλιστα, στο Twitter έχει δημιουργηθεί το hashtag #iOS6pocalypse, από χρήστες που ανεβάζουν τέτοια «παραμορφωμένα» 3D τοπία.


Όσον αφορά την Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς καμία ελληνική πόλη δεν έχει συμπεριληφθεί στο «Flyover». Το μόνο που παρατηρήσαμε δοκιμάζοντας την υπηρεσία είναι ότι στους χάρτες δεν αναγράφονται ορισμένα μικρά χωριά. Ωστόσο, περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της αφού, αν κανείς πληκτρολογήσει το όνομά τους στην αναζήτηση, η υπηρεσία θα τα «καρφιτσώσει» στον χάρτη.


Προς το παρόν, η Apple δεν έχει απαντήσει επίσημα στις ερωτήσεις των διεθνών δημοσιογραφικών πρακτορείων. Κάτι που έκανε η Tom Tom, η οποία συνεργάστηκε στους χάρτες, αναφέροντας στο BBC ότι απλώς προσέφερε τα γεωγραφικά δεδομένα. «Η εμπειρία του χρήστη εξαρτάται και από άλλα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας υπηρεσίας, όπως οι εναέριες φωτογραφίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός της.




Πηγή: kathimerini