«Μαύρα και άραχνα» είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Εκτός από την άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυρών εξαιτίας της ανεργίας, η επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τη παιδική φτώχεια στην Ευρώπη, η οποία συνεχώς αυξάνεται.
Παράλληλα, η Επιτροπή προειδοποιεί πως η εργασιακή και η κοινωνική κατάσταση παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερες αποκλίσεις, κάνοντας έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν πριν να είναι πολύ αργά.
Έλληνες και Αυστριακοί οι πιο εργατικοί λαοί στην Ευρώπη!
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ η Ελλάδα και η Αυστρία κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό ωρών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από εργαζομένους πλήρους απασχόλησης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ η Φινλανδία, η Ιταλία και η Ιρλανδία κατέγραψαν τον χαμηλότερο αριθμό.
Ανησυχούν οι αριθμοί
Από το κακό στο χειρότερο... πάει η ανεργία! Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν δουλειά συνεχώς αυξάνεται , φθάνοντας τα 25,3 άτομα, ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, που αντιπροσωπεύει άνοδο κατά 2,6 εκατομμύρια (+11,6%) σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011. Το ποσοστό ανεργίας – 10,4% σε επίπεδο ΕΕ– αυξήθηκε σε 17 κράτη μέλη και οι αποκλίσεις διευρύνθηκαν εκ νέου μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις, αφενός, και των «περιφερειακών» χωρών, αφετέρου. Παράλληλα, διαπιστώνεται τεράστιο 20,6 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας της ΕΕ (Αυστρία, με 4,5%) και του υψηλότερου (Ισπανία, με 25,1%).
Μια Ελλάδα… μακροχρόνια άνεργοι σε όλη την Ευρώπη
Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων αυξήθηκε σε 15 κράτη μέλη από πέρσι, φθάνοντας τα 10,7 εκατομμύρια. Οι μακροχρόνια άνεργοι αντιστοιχούν πλέον στο 4,5% του ενεργού πληθυσμού (+0,4% κατά τη διάρκεια του έτους).
Οι νέοι τα μεγαλύτερα θύματα
Η μάστιγα της ανεργίας «χτυπά» αλύπητα τους νέους! Φανταστείτε πως τον περασμένο Ιούλιο, το ποσοστό αυτής της κατηγορίας άγγιξε το 22,5% στην ΕΕ. Δώδεκα κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά άνω του 25% και μόνο τρία παραμένουν κάτω από το 10%: η Αυστρία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες.
Νοικοκυριά… σε απόγνωση! Στην τραγικότερη κατάσταση οι Έλληνες!
Μέσα σε δύο χρόνια και συγκεκριμένα από το 2009 έως το 2011 το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά δύο τρίτα στις χώρες της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στην Ελλάδα (15,7%), την Ιρλανδία (9%) και τη Λιθουανία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ουγγαρία (όλες άνω του 4%).
Η κρίση στην Ελλάδα αύξησε τα εισοδήματα στη… Γερμανία!!
Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η κατάσταση που επικρατεί στις Βόρειες Χώρες, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία και τη Γαλλία, είναι πολύ διαφορετική, αφού τα συνολικά εισοδήματα «διανύουν» ανοδική πορεία!Το παράδοξο εδώ είναι ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά της φτώχειας και σ’ αυτές τις χώρες, εξαιτίας της κρίσης.
Πάρα ταύτα, το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που αντιμετωπίζει χρηματοοικονομική δυσχέρεια παραμένει ιστορικά υψηλό.
Άνεργοι γονείς, φτωχά τέκνα- SOS για τα ελληνόπουλα
Το ανεπαρκές οικογενειακό εισόδημα σε συνδυασμό τις μεγάλες διακυμάνσεις στο μέγεθος και την αποτελεσματικότητα των επιδομάτων αυξάνουν επικίνδυνα την παιδική φτώχεια .Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις) κυμαίνεται από περίπου 10% στη Δανία και τη Φινλανδία έως άνω του 20% στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο.
Μπαμπά… συρρίκνωσα την Ελλάδα!!
Μπορεί η ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται και η χώρα να βυθίζεται στην ύφεση, ωστόσο Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία παρουσιάζουν …ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Τον κατήφορο πήραν εξαιτίας της κρίσης η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία υπέστησαν ραγδαίες απώλειες στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση, το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Πηγη:star
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου