25/9/12

Βίντεο: Το πέρασμα μετεωρίτη από την Βρετανία

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που καταγράφει το "πέρασμα" ενός μετεωρίτη από τον ουρανό της Βρετανίας (Vids)


Ο μετεωρίτης έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής πάνω από τη Βρετανία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.   
Οι επιστήμονες που παρακολούθησαν την εντυπωσιακή πορεία του, ανέφεραν ότι λίγη ώρα μετά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα, διαλύθηκε σε χιλιάδες μικρά κομμάτια. Ο μετεωρίτης διαλύθηκε σε φλεγόμενες "μπάλες" στην περιοχή της Νότιας Ουαλίας και συνέχισε την πορεία του πάνω από το "νησί".
Η εμφάνιση του μετεωρίτη συνοδεύτηκε από εκατοντάδες σχόλια και φωτογραφίες στο Twitter.
To site Met Office, μετέδωσε πρώτο την είδηση στο λογαριασμό του στο Twitter: "Hi all, for anyone seeing something in the night sky, we believe it was a meteorite".
Το φαινόμενο ονομάστηκε μάλιστα "Great Britain Meteor Shower", από χρήστες των social media που έσπευσαν να "ανεβάσουν" ερασιτεχνικές λήψεις στο διαδίκτυο.
Δείτε τι κατέγραψε ερασιτεχνική κάμερα: 


 
Great Britain Meteor Shower - 21st September 2012 από CDemo83





 Great Britain Meteor Shower - 21st September 2012 από CDemo83
Σύμφωνα με το Sky News, οι Αρχές έλαβαν 999 κλήσεις στη Σκωτία από κόσμο από ανησύχησε. Οι περισσότεροι ανησύχησαν για πιθανά αεροπορικά ατυχήματα και για την πτώση φλεγόμενων κομματιών στην επιφάνεια της γης.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο, αλλά είναι μια από τις ελάχιστες φορές που έγινε τόσο ευκρινώς διακριτό από ανθρώπινο μάτι.

Οι μετεωρίτες που είναι και γνωστοί ως "πεφταστέρια", είναι ουράνια σώματα που έλκονται από τη βαρύτητα της γης και πέφτουν στην επιφάνεια, χωρίς να διαλυθούν πλήρως στην ατμόσφαιρα.

Κατά την είσοδο τους στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, θερμαίνονται λόγω τριβής και αναφλέγονται, δημιουργώντας το εντυπωσιακό θέαμα που καταγράφηκε από κάμερες και στη Βρετανία.








meteorite-footage από CDemo83