23/9/12

"Έφυγε" ο γιατρός της Formula-1

Ο Δόκτωρ Sid Watkins, ο «γιατρός της Formula-1» ο οποίος πρώτος έσπευσε και αντίκρισε τον Ayrton Senna μετά τη μοιραία του πρόσκρουση στην Imola το 1994 και ο οποίος έσωσε τις ζωές αμέτρητων άλλων οδηγών μέσα από την προσφορά του στον τομέα της ιατρικής και της ασφάλειας της F-1, πέθανε σήμερα ηλικία 84 ετών.

Ο αγαπημένος νευροχειρουργός των πιλότων της Φ-1, με αγάπη για τα πούρα και το ουίσκι, έχει σταθεί δίπλα σε κρίσιμες στιγμές πολλών οδηγών της Φ-1 όπως ο Βραζιλιάνος Rubens Barrichello , ο οποίος είχε ένα σημαντικό ατύχημα στο Σαν Μαρίνο στον ίδιο αγώνα που στοίχισε τη ζωή του Senna και του αυστριακού Roland Ratzenberger.


«Ήταν ο Sid Watkins που μου έσωσε τη ζωή στην Imola το 1994. Μεγάλος ως άνθρωπος και πάντα χαρούμενος ... Τον ευχαριστώ για ότι έχουν κάνει για ;oloyw τους οδηγούς» έγραψε ο Barrichello στο Twitter του, απευθυνόμενος σε 1,7 εκατομμύρια οπαδούς.


«Ο Θεός να αναπαύσει τον αγαπημένος μας γιατρό . Είναι θλιβερή η είδηση ​​για όλους μας» είπε ο ανιψιός του Ayrton, o Bruno Senna, ο οποίος τώρα αγωνίζεται στην ίδια ομάδα, της Williams , όπου ο τρεις φορές πρωταθλητής Ayrton έχασε τη ζωή του την πρωτομαγιά του 1994.


Ο θάνατος του Senna καταγράφηκε ως ο τελευταίος θάνατος οδηγού σε αγώνα Formula -1 και από τότε, ένα μεγάλο μέρος για την προστασία και επιβίωση των άλλων οδηγών οφείλεται στον Sid Watkins, γνωστό απλά ως «καθηγητής» από τους θιασώτες της F1 και ως «Sid» από τους φίλους του.


Ο Martin Donnelly, ο Mika Hakinnen, ο Gerhard Berger , ο ιδρυτής της ομώνυμης ομάδας Frank Williams αλλά και πολλοί άλλοι οδηγοί, οφείλουν τη ζωή τους στην γρήγορη ανταπόκριση και τη φροντίδα του «καθηγητή» μετά από σοβαρότατα ατυχήματα που είχαν.


«Σήμερα ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχασε έναν από τους μεγάλους και αληθινούς φίλους του», έγραψε ο πρόεδρος της McLaren Ron Dennis, με τα μονοθέσια του οποίου ο Senna κέρδισε όλους τους τίτλους του.


«Δεν ήταν οδηγός, δεν ήταν μηχανικός, δεν ήταν σχεδιαστής…. ήταν γιατρός και είναι αλήθεια αν πούμε ότι έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε και για πολλά χρόνια, για να είναι η Formula 1 τόσο ασφαλής, όσο είναι σήμερα».


«Πολλοί οδηγοί και πρώην οδηγοί χρωστούν τη ζωή τους στο έργο του εμπειρογνώμονα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα σημαντική πρόοδο στα επίπεδα ασφαλείας, τα οποία οι οδηγοί του σήμερα ίσως τα θεωρούν δεδομένα».


Ο Δρ. Sid Watkins παρουσιάστηκε στο χώρο της Formula 1 από τον Bernie Ecclestone το 1978, λίγο πριν από το θάνατο του Ronnie Peterson στη Μόντσα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.


Ο Βρετανός συνεργάστηκε στενά με τον πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου Μax Μosley για να βελτιωθoύν οι πίστες και το αυτοκίνητο ασφαλείας, και παραιτείται από ιατρός των αγώνων το 2004, συνεχίζοντας όμως να παίζει καθοριστικό ρόλο στο Ίδρυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας –FIA Foiyndation, ως πρώτος πρόεδρος από την ίδρυση του.


Στο βιβλίο του «Ζωή στο Όριο: Θρίαμβος και τραγωδία στην Formula 1» , ο Watkins έγραψε για τις τελευταίες μέρες του
Senna και για το πόσο ο Βραζιλιάνος οδηγός επηρεάστηκε από το θάνατο του συμπατριώτη του Ratzenberger στα δοκιμαστικά…

Συμβουλεύοντας τον Senna να μην αγωνιστεί, πρόσθεσε:
«Πραγματικά, γιατί δεν μπορείς να εγκαταλείψεις; Τι άλλο χρειάζεσαι από το να γίνεις παγκόσμιος πρωταθλητής τρεις φορές και να είσαι ο πιο γρήγορος οδηγός. Φτάνει ως εδώ! Παράτησέ τα και …ασχολήσου με το ψάρεμα… ».

Η απάντηση του Senna, οι τελευταίες λέξεις που είπε στον Watkins, ήταν απλές
: "Sid, υπάρχουν ορισμένα πράγματα, στα οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Όπως όταν δεν μπορείς να σταματήσεις το κάπνισμα…. συνεχίζεις να καπνίζεις».





πηγη:skai