25/9/12

Το χωριό με το μεγαλύτερο όνομα

Άλλωστε δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να το ζητήσει κανείς, ενώ το όνομά του είναι και ο λόγος της μεγάλης διασημότητας του μικρού αυτού καταπράσινου χωριού στην Ουαλία εν ονόματι Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch!!!

58 γράμματα συνθέτουν την ονομασία του χωριού, που είναι ένα από τα ωραιότερα της βρετανικής επαρχίας, τόπος έλξης πολλών τουριστών ετησίως, που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το χωριό και να μάθουν την ιστορία της... ονοματοδοσίας του.
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, λοιπόν, σημαίνει «Η Εκκλησία της Αγίας Μαρίας (Llanfair) σε ένα κοίλωμα (pwll) με λευκές φουντουκιές (gwyngyll) κοντά (goger) στην περιστρεφόμενη δίνη (ychwyrndrobwll) της εκκλησίας του Αγίου Τυσίλιο (llantysilio) με την κόκκινη σπηλιά ([a]g ogo goch)!!!
Κοινώς, το μακρόσυρτο αυτό όνομα περιγράφει την τοποθεσία που βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίας, προστάτιδα του χωριού, η οποία έδωσε και την ονομασία στο χωριό, ως μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μικρότερη εκδοχή του ονόματος είναι Llanfairpwllgwyngyll αν και σε όλα τα κτίρια, τις πλατείες και τα μνημεία του χωριού υπάρχει γραμμένο το πρωτότυπο όνομα, που λειτουργεί αν μη τι άλλο ως άριστος τουριστικός... κράχτης!

Το χωριό με το μεγαλύτερο όνομα

Πηγή:
perierga