14/9/12

Ζητείται επενδυτής ή αγοραστής για το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

Αντιμέτωπη με τα χρονίζοντα πλέον οικονομικά προβλήματα του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και ειδικότερα με την έλλειψη επαρκούς ρευστότητας, η διοίκηση του ομώνυμου κοινωφελούς ιδρύματος αποφάσισε να αναζητήσει διέξοδο είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε στη συνολική πώληση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, συγκροτήθηκε ήδη επιτροπή υπό την προεδρία του Ανδρέα Μαρτίνη «για να έρθει σε επαφή με συμβουλευτικές εταιρείες αναγνωρισμένες και διεθνούς κύρους, προκειμένου να ανατεθεί η έρευνα εξεύρεσης επενδυτή ή αγοραστή για το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν».
 
Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης του νοσοκομείου, οι λύσεις του στρατηγικού επενδυτή ή της πώλησης δεν είναι ωστόσο μονόδρομος. Η περίπτωση της συνέχισης της αυτόνομης πορείας του νοσοκομείου δεν έχει εγκαταλειφθεί αν και αυτήν τη στιγμή δείχνει να είναι πολύ δύσκολη. Κι αυτό καθώς υπάρχει από τη μια το δάνειο της Λαϊκής Τράπεζας που με βάση τη σύμβαση χορήγησής του η κυπριακή πλέον τράπεζα εισπράττει κατευθείαν τα νοσήλια που πληρώνονται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών και από την άλλη η σημαντική πτώση, λόγω κρίσης, του τζίρου του νοσοκομείου. 
 
Σήμερα οι υποχρεώσεις του νοσοκομείου δεν είναι μόνο απέναντι στο δάνειο της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και οι μισθοί για τους περίπου 1.200 εργαζόμενους σε αυτό που παραμένουν απλήρωτοι για επτά συνεχόμενους μήνες, ενώ χρέη υπάρχουν και προς την πλευρά των προμηθευτών.
Υπάρχει βέβαια και το τρίτο, το πιο άσχημο σενάριο απ' όλα, που είναι το κλείσιμό του με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτό - γιατρούς, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό - όσο και για την κάλυψη των νοσηλευτικών αναγκών όχι μόνον των κατοίκων του Λεκανοπεδίου αλλά και κατοίκων από άλλες περιοχές της χώρας. 
 
Στα άμεσα προβλήματα του νοσοκομείου είναι αυτήν τη στιγμή και τα χρέη του προς το ΙΚΑ και αντίστροφα τα χρέη του ΙΚΑ προς αυτό. 
 
Το Ερρίκος Ντυνάν χρωστάει στο ΙΚΑ, μαζί με τις προσαυξήσεις, 16 εκατ. ευρώ, από ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές που δεν είχαν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Το ΙΚΑ τώρα χρωστά στο νοσοκομείο μέχρι και τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους 17 εκατ. από νοσήλια.