26/9/12

Το 50% του βασικού μισθού θα λαμβάνουν όσοι αναμένουν έκδοση σύνταξης

Όσοι υπάλληλοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και αναμένουν να εκδοθεί το ποσό αυτής, θα πληρώνονται με ποσό που ισούται με 50% του βασικού μισθού που ελάμβαναν κατά την αποχώρηση τους από.. την υπηρεσία. Αυτό προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2013 όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι ο εξερχόμενος υπάλληλος από την ενεργό υπηρεσία, με νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από τις αρχές του 2013, θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής, έναντι της σύνταξής του, το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του. Με την καταβολή της οριστικής σύνταξης, θα γίνεται και η τελική εκκαθάριση. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον χρόνο αναμονής μέχρι την καταβολή της οριστικής σύνταξης, από τις αρχές Οκτωβρίου τίθεται σε λειτουργία διαδικτυακή πύλη, με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών και την προώθηση της αναγκαίας διαφάνειας. Μέσω αυτής οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συντάξεις τους, καθώς και για την πορεία διεκπεραίωσης του φακέλου τους. 


Ο χρόνος αναμονής των υποθέσεων εντός του Γενικού Λογιστηρίου μειώνεται έως το τέλος του 2012, σε 7 μήνες περίπου, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε ότι για τα επόμενα έτη «ισχύουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις». Όσον αφορά στην εξακρίβωση των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία που είχε δρομολογηθεί στις 15 Μαρτίου και μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου δεν απεγράφησαν 4.560 άτομα. Το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται σε περίπου 2,024 εκατομμύρια ευρώ. Για τις περιπτώσεις πολιτών που δεν απεγράφησαν, έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους από τις 24 Σεπτεμβρίου και έχει αρχίσει η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων. Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη όσοι με δόλο εισέπρατταν τις συντάξεις αυτές. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι από το 2013, καθιερώνονται ετήσιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ανά πενταετία τακτικές απογραφές. 


πηγη:moneypost