29/9/12

ΗΠΑ: Νοικιασμένα PC φωτογράφιζαν τους χρήστες σε αδιάκριτες στιγμές

Αρκετές επιχειρήσεις ενοικίασης λάπτοπ είχαν εγκαταστήσει στα λάπτοπ τους ένα πρόγραμμα της αμερικανικής Designerware, το οποίο ονομάζεται PC Rental Agent και φωτογράφιζε τους πελάτες εν αγνοία τους σε «αδιάκριτες» στιγμές, ακόμη και την ώρα που έκαναν σεξ. Αυτό διαπίστωσε η Αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου (FTC), ανακαλύπτοντας επίσης πως το πρόγραμμα μπορούσε να καταγράφει παράλληλα τι πληκτρολογούσαν οι χρήστες, όπως και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Όπως είναι φυσικό, η Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση του λογισμικού, το οποίο πάντως εκτιμά ότι βρίσκεται εγκατεστημένο σε 420.000 PC παγκοσμίως. Η FTC υποστήριξε πως οι εταιρείες ενοικιάσεως μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο προγράμματα τα οποία καταγράφουν πού βρίσκονται οι υπολογιστές τους ανά πάσα στιγμή – κι αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ενημερωθεί σχετικά οι πελάτες.


Η έρευνα της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορίες ότι το PC Rental Agent διαθέτει μία ειδική λειτουργία που ονομάζεται «Detective Mode» και η οποία ενεργοποιούνταν συνήθως στην περίπτωση χρηστών που δεν επέστρεφαν τα μηχανήματα στην ώρα τους. Ο σκοπός αυτής της λειτουργίας υποτίθεται ότι είναι να βοηθά τις εταιρείες ενοικιάσης να εντοπίζουν τα PC τους και να «πείσει» τους πελάτες να τα επιστρέψουν. Έτσι, εμφανίζει ένα παράθυρο στην οθόνη που ζητά απο τον χρήστη να καταχωρίσει το e-mail και τον αριθμό του τηλεφώνου του.


Σύμφωνα με την FTC, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις το PC Rental Agent ουσιαστικά καταστρατηγεί κάθε έννοια ιδιωτικότητας, αφού καταγράφει ψευδώνυμα και συνθηματικά πρόσβασης στα κοινωνικά σάιτ, εισερχόμενα και εξερχόμενα mail, όπως και όλους τους κωδικούς πιστωτικών καρτών και e-banking. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να ενεργοποιεί την κάμερα του υπολογιστή από απόσταση, φωτογραφίζοντας ό,τι βρίσκεται στο οπτικό της πεδίο. Η Επιτροπή εντόπισε σε νοικιασμένα PC φωτογραφίες παιδιών, ημίγυμνων χρηστών και ζευγαριών που έκαναν σεξ.


Σχολιάζοντας την είδηση στο BBC, ο Graham Cluley από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Sophos υποστήριξε ότι θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή που δεν του ανήκει. «Είτε ο χρήστης έχει νοικιάσει είτε έχει δανειστεί ένα λάπτοπ, δεν μπορεί να γνωρίζει τι είδους προγράμματα είναι εγκατεστημένα σε αυτό και για ποιο λόγο», ανέφερε. Στην περίπτωση που το μηχάνημα είναι νοικιασμένο, ο Cluley λέει επίσης πως θα πρέπει κανείς να μην αμελεί να διαβάζει και τα «ψιλά γράμματα» του συμβολαίου που υπογράφει.

 




πηγη:trelokouneli