14/9/12

Γ. Στουρνάρας: «Είμαστε σε καλό δρόμο, προσπάθειες να τελειώσουν όλα τέλη Οκτωβρίου»

Δεν αναμένονται πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 8 Οκτωβρίου.

«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι πρέπει να επιδείξει πολύ ισχυρή αποδοτικότητα στις μεταρρυθμίσεις μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες»
, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Η ελληνική κατάσταση θα συζητηθεί στη συνάντηση της 8ης Οκτωβρίου, αλλά αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου»
, προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, είπε ότι θα είναι έτοιμη το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου.


Στη συνέντευξη ήταν επίσης παρόντες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ο επίτροπος
Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του EFSF/ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από την πλευρά της, η
Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό παράθυρο για επμήκυνση, λέγοντας πως ο (περισσότερος) χρόνος είναι μία επιλογή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα έχει κάνει καλή δουλειά και έχει σημειώσει πρόοδο τόσο στο τομέα των δαπανών όσο και των εσόδων, σημείωσε.


Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ακόμα ότι έχει να κάνει πολύ δουλειά στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη.


Δηλώσεις Γ. Στουρνάρα


«Θετικό πνεύμα» διαπίστωσε την Παρασκευή στη Λευκωσία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup.


Όπως είπε σε δήλωση του μετά το τέλος της συνάντησης, στο Eurogroup έγινε συζήτηση για την ελληνική οικονομία, όπου αρχικά έγινε μία παρουσίαση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ίδιος.


«Το πνεύμα ήταν θετικό. Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι υπάρχει πρόοδος», υπογράμμισε.


«Υπήρξε πράγματι συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα», αλλά «είμαστε σε καλό δρόμο και θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου».


Επομένως, συμπλήρωσε, «το πόρισμα πρέπει να έχει κατατεθεί νωρίτερα».


Σε ερώτηση, κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να πάρει την επόμενη δόση από το δάνειο, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, μόνο με την ολοκλήρωση των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ και χωρίς να υπάρχει συνολική λύση, ο κ. Στουρνάρας απάντησε:


«Αυτά τα κουβεντιάζουμε, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, όλες αυτές οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Το βασικό είναι, όπως τόνισαν όλοι, ότι θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».


Αυτό που αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά το σημερινό άτυπο Eurogroup είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι «σκληροπυρηνικοί» της λιτότητας και των κινδυνολογικών σεναρίων για ενδεχόμενο Grexit, αρχίζουν να «μαλακώνουν», τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο.


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας, «δορυφόροι» του Β. Σόιμπλε, τάχθηκαν υπέρ της επιμήκυνσης, χωρίς πρόσθετα χρήματα, ενώ και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ άφησε ανοικτό αυτό το «παράθυρο».


«Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να προχωρήσουμε σε προσαρμογές, ο χρόνος μπορεί να θεωρηθεί ως μία επιλογή που μπορεί να εξεταστεί», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.


Ωστόσο, η ίδια απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι' αυτό είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κατά πόσον ο στόχος θα επιτευχθεί.


Όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου, ενώ δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα πριν τα μέσα Οκτωβρίου.


Η έκθεση της τρόικας αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές Οκτωβρίου.


Ο Γιούνκερ για την Ισπανία


Η Ισπανία θα ανακοινώσει ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ μετά το τέλος του άτυπου συμβουλίου του Eurogroup.
«Ενα διαρθρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα ανακοινωθεί ώς το τέλος του μήνα» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Οι μεταρρυθμίσεις θα στηρίζονται στις συστάσεις της ΕΕ και θα συνοδεύονται από ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, διευκρίνισε από την πλευρά του ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.
Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του Οκτωβρίου.
«Η καταβολή των δύο δόσεων θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του Οκτωβρίου» είπε.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε ότι διεξάγονται «εντατικές διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στο Ταμείο και την ΕΚΤ όσον αφορά μια βοήθεια στην Ισπανία.
Η κ. Λαγκάρντ αναφερόταν στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη διεξαγωγή τέτοιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ίδια και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι δεν συμβαίνει αυτό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία.
Τις πληροφορίες αυτές είχε διαψεύσει νωρίτερα και εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
Επαφές Στουρνάρα στο περιθώριο του Εurogroup

Ο κ. Στουρνάρας είχε πεντάλεπτες ξεχωριστές συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν και τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.





πηγη:tovima