23/9/12

Μάθημα Γερμανών σε Ελληνες : Πώς βγάζουμε λεφτά από τα σκουπίδια

Δήμαρχοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία ανταλλάσσουν εμπειρίες και τεχνογνωσία για την αποκομιδή ή ανακύκλωση των αστικών απορριμμάτων με περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό όφελος.

Οι επαφές στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες γίνονται στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνεργασίας που προωθεί ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων.

Αν ρωτήσει κανείς αυτήν τη στιγμή έναν Έλληνα δήμαρχο ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, η απάντηση είναι πολλές φορές: «τα σκουπίδια». Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη χωματερές, άλλες νόμιμες και άλλες παράνομες. Μόλις κλείσει μία, ανοίγει η επόμενη.
ΙΤην ίδια στιγμή που πολλοί δήμοι στην Ελλάδα δεν διαθέτουν κονδύλια για την αποκομιδή των απορριμμάτων, κάποιοι άλλοι δήμοι στη Γερμανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε θέση να κερδίζουν χρήματα από την αποκομιδή ή ανακύκλωση των σκουπιδιών.

Στις περιοδείες του στην Ελλάδα, ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα από τα σκουπίδια, εάν εφαρμόσει την κατάλληλη πολιτική. Το βασικό του επιχείρημα για μία ελληνο-γερμανική συνεργασία στον τομέα αυτό: οι Έλληνες μπορούν να αποφύγουν τα λάθη και τα έξοδα που αναγκάστηκαν να κάνουν οι Γερμανοί στις πρώτες τους προσπάθειες για μία αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων.

Πάντως το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, επισημαίνει ο Γκέρχαρντ Μπάουερ: «Το ζήτημα των σκουπιδιών δεν είναι απλό. Αρχίζει με το ερώτημα πώς και με ποια κριτήρια διαμορφώνονται τα τέλη καθαριότητας. Είδα σε κάποιες κοινότητες στην Ελλάδα ότι το σύστημα δεν δίνει κίνητρο στον πολίτη να αποφεύγει τη ρύπανση. Πρώτο βήμα είναι η αποφυγή των σκουπιδιών, κατά το δυνατόν,  έπειτα ο διαχωρισμός τους- και εδώ υπάρχει μεγάλη εμπειρία στη Γερμανία-. Τέλος η μεταφορά ή αξιοποίησή τους σε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων».

Διαχωρισμός σημαίνει ότι τα απορρίμματα μπαίνουν σε διαφορετικά δοχεία για γυαλί, χαρτί, διασπώμενα ή άλλα απόβλητα. Όσο λιγότερα απορρίμματα παράγει ένα νοικοκυριό, τόσο πιο χαμηλά τέλη καθαριότητας πληρώνει. ΄Ισως αυτό το μοντέλο να είναι ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.