13/8/11

Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας- Ανεργία στο 16,6% - 16,1 στην Κρήτη

Μία βόμβα έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. 


Πρόκειται για την ανεργία- ειδικά των νέων-, τα ποσοστά της οποίας όλο και μεγαλώνουν, χωρίς παράλληλα να φαίνεται ορατή λύση στον ορίζοντα ή έστω κάποιο ίχνος ελπίδας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ, η ανεργία το Μάιο του 2011 ανήλθε στο 16,6%, έναντι 12% το Μάιο του 2010 και15,8% τον Απρίλιο του 2011.

Από την ανεργία πλήττεται ως επί το πλείστον η ηλικιακή ομάδα των νέων. Χαρακτηριστικά, τα ποσοστό ανεργίας της ομάδας 15-24 ετώνφθάνει στο 40,1%, ενώ της ομάδας 25-34 ετών το 22%. Στις ηλικίες από 34-44 ετών διαμορφώθηκε στο 14,4% από 12,7% τον Απρίλιο- αξιοσημείωτη αύξηση για τη χρονική περίοδο ενός μήνα.

Στους άνδρες η ανεργία διαμορφώθηκε στο 14,1% από 13,1% τον Απρίλιο και στις γυναίκες στο 20% από 19,6%. Τον Μάιο του 2010 η ανεργία στις γυναίκες βρισκόταν στο 14,8%.

Οι περιοχές με την υψηλότερη ανεργία είναι η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 24,9% και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 20,2% και η Κεντρική Μακεδονία με 19,8%.

Τα παραπάνω ποσοστά είναι τα επίσημα. Είναι βέβαιο ότι ανεπισήμως τα ποσοστά της ανεργίας είναι μεγαλύτερα, καθώς υπάρχουν μη καταγεγραμμένοι άνεργοι, εργαζόμενοι σε καθεστώς μαύρης εργασίας, καθώς και "ευέλικτοι" εργαζόμενοι που εργάζονται λίγες ώρες την εβδομάδα, εντούτοις εντάσσονται στην κατηγορία των εργαζόμενων.

Περισσότερος ο μη ενεργός πληθυσμός


Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.131.528 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 822.719 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.383.374 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 299.798 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (μείωση 6,8%) και κατά 51.804 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 1,24%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%).
Κρήτη
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ποσοστό ανεργίας στην Κρήτη που έφτασε το 16,1% σε περίοδο που ξεκινάει η τουριστική σεζόν. Να ζημιώσουμε ότι πέρυσι το ποσοστό ενεργείας ήταν 12,8%.

Κουτρουμάνης: Θα αυξηθεί κι άλλο το φθινόπωρο

Περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μετά το φθινόπωρο, αναμένει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και γι’ αυτό "έχουμε έγκαιρα κάνει έναν προγραμματισμό".

Τόνισε ότι η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες, ενώ σημείωσε πως η απασχόληση αποτελεί βασική παράμετρο για την ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει επαναπροσανατολισμός για ανακατανομή πόρων "γιατί, αν διαθέσεις περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ασφαλώς, θα έχεις περισσότερες θέσεις εργασίας".

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Για "εφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον" κάνει λόγο η ΝΔ μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκου Νικολόπουλου. "Η Κυβέρνηση καλό θα ήταν να σταματήσει να μας «σώζει», να σταματήσει να ξεκουράζεται σε παραλίες από τις άοκνες προσπάθειές που κατέβαλε το προηγούμενο χρονικό διάστημα λαμβάνοντας καταστροφικά μέτρα και να ασχοληθεί, επιτέλους, με την Ανάπτυξη" αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του κ. Νικολόπουλου.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων, ενώ αντίθετα δίνει περισσότερα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και παίρνει νέα βάρβαρα μέτρα για περισσότερους μισοαπασχολούμενους και ανέργους.

Ακόμη επισημαίνει ότι η πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται σήμερα άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής, που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα, γιατί υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

"Ας μην βαυκαλίζονται στην Κυβέρνηση ότι θα σταματήσουν την αύξηση της ανεργίας. Όπως πάνε τα πράγματα να αναμένουν κλιμάκωση και μάλιστα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς" αναφέρει το ΛΑΟΣ.

Εξ άλλου, επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατυπώνει και ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, ο οποίος τονίζει, σε δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση, η Τρόικα, τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, έφεραν την ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία σε κάθε νοικοκυριό.