9/8/11

Το Μουντιάλ του 2018 θα κοστίσει περισσότερα από 20 δις ευρώ


 Έτσι, όλα τα έργα που σχετίζονται με την διοργάνωση και αφορούν τις υποδομές, τα στάδια, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες κα, αναμένεται να κοστίσουν 22 δις ευρώ, σύμφωνα με την πρώτη οικονομική μελέτη του αρμόδιου Υπουργείου στην Ρωσία.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν για τα έργα υποδομής. Η κατασκευή νέου οδικού δικτύου θα κοστίσει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 6.130.880.000 ευρώ και αποτελεί την μεγαλύτερη δαπάνη της λίστας, καθώς οι 13 πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες της διοργάνωσης εκτείνονται από την Βαλτική και την Βόρεια Ρωσία μέχρι την Μαύρη Θάλασσα στον Νότο και το Γεκατερίνενμπουργκ στην Σιβηρία στην Ανατολή.

Η Ρωσία επέλεξε να χρησιμοποιήσει 16 στάδια σε 13 πόλεις, με την FIFA να θεωρεί επαρκή 12 στάδια σε 12 πόλεις. Δεν έχει παρθεί ακόμη τελεσίδικη απόφαση για την επιλογή των σταδίων και των πόλεων που θα χρησιμοποιούν, οπότε στην πορεία πολλά μπορεί να αλλάξουν και ήδη υπάρχουν σκέψεις για μείωση του αριθμού τους.Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το κράτος θα συνδράμει, μαζί με ιδιώτες, στην κατασκευή και ανακαίνιση 10 σταδίων με συνολική δαπάνη 3.123.580.000 ευρώ, καθώς κάποια είναι ήδη σχεδόν έτοιμα (όπως στο Σότσι και στο Καζάν), ενώ άλλα όπως η «Γκαζπρόμ Αρένα» στην Αγία Πετρούπολη θα κατασκευαστούν αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια.

Από εκεί και πέρα, η Ρωσία σκοπεύει να κατασκευάσει τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, στα οποία θα μείνουν οι αποστολές των ομάδων και οι αξιωματούχοι της FIFA. Κάθε μονάδα θα διαθέτει τουλάχιστον 75 δωμάτια, με 50 τ.μ ελάχιστο επιτρεπτό όριο για κάθε ένα από αυτά, ενώ αναλόγως την πόλη τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα θα είναι 4 ή 5 αστέρων. Ο προϋπολογισμός τους αγγίζει τα 1.180.000.000 ευρώ.

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών και των επικοινωνιών, που χρειάζονται για μία τόσο μεγάλη διοργάνωση όπως το Μουντιάλ, ήταν ένα από τα πρώτα ζητήματα της ρωσικής υποψηφιότητας. Έτσι, αποφασίστηκε να δαπανηθούν 1.920.000.000 ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές και να μην υπάρξουν προβλήματα.

Η Κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι μεταφορές με τρένο θα είναι εντελώς δωρεάν για όσους διαθέτουν εισιτήριο αγώνα, που θα διεξαχθεί στην πόλη του προορισμού τους. Η... χειρονομία αυτή αναμένεται να κοστίσει περίπου 400.000.000 ευρώ, τα οποία οι Ρώσοι χαρακτηρίζουν... αμελητέο ποσό! Περίπου 1 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να μετακινηθούν δωρεάν με το τρένο κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Άλλα τόσα χρήματα υπολογίζεται ότι θα χαθούν από το γεγονός ότι όσοι φίλαθλοι ταξιδέψουν με εισιτήριο, δε θα χρειαστεί να βγάλουν βίζα, μετά από απόφαση της Κυβέρνησης.

Τέλος, το κόστος για την βελτίωση των μεταφορών θα κοστίσει συνολικά 8.770.000.000 ευρώ, από τα οποία μόλις τα 1.160.000.000 περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το Μουντιάλ, καθώς τα υπόλοιπα 7.610.000.000 θα δοθούν με ξεχωριστή κρατική επιχορήγηση. Σιδηροδρομικοί σταθμοί και αεροδρόμια σε όλη την χώρα αναμένεται να ανακαινιστούν και να κατασκευαστούν, ενώ βελτίωση θα υπάρξει και στις αστικές συγκοινωνίες για την εξυπηρέτηση του όγκου των επισκεπτών.