13/8/11

Πολίτες υπεράνω υποψίας οι ταραξίες της Βρετανίας


Την ώρα που ο Ντέιβιντ Κάμερον υπόσχεται ένα  τέλος στην «ποταπή» βία στους δρόμους της Βρετανίας, έκπληξη προκαλεί η είδηση ότι οι Βρετανοί ταραξίες, δεν είναι μόνο τα οργισμένα νιάτα ή οι μετανάστες, εικόνα που μέχρι σήμερα προβάλλουν τα ΜΜΕ, αλλά κυρίως άτομα… πέραν πάσης υποψίας! 

Ανάμεσα λοιπόν στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται ένας μάγειρας σε βιολογικό εστιατόριο, ένας ταξιθέτης στην όπερα του Λονδίνου, ακόμη και ένα παιδί 11 ετών!
Στο δικαστήριο του Κάμπεργουελ Γκριν παρουσιάστηκαν επίσης ένας φοιτητής και δύο 19χρονοι δίδυμοι αδελφοί με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στη λεηλασία ενός καταστήματος οικιακών ειδών στη συνοικία Μπρίξτον.
Και η λίστα συνεχίζεται με έναν άνδρα που πρόκειται να καταταγεί στο στρατό, ένα οδηγό ανυψωτικού μηχανήματος και ένα γραφίστα.

Πολλοί από τους συλληφθέντες είχαν μάλιστα λευκό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times. Επίσης, προέρχονται από πολλές διαφορετικές κοινότητες και, στην πλειοψηφία τους είναι νεαρής ηλικίας ή και έφηβοι. Ο νεότερος όλων είναι μόλις 11 ετών.

“Ήταν οι χειρότερες σκηνές που έχουμε δει ποτέ στο Μάντσεστερ. Παιδιά 9, 10 ή 12 χρονών, με κουκούλες, να σπάνε καταστήματα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δημάρχου της πόλης, Πατ Κάρνεϊ.
“Υπάρχουν ορισμένοι πολύ θυμωμένοι νέοι που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι εδώ και καιρό”, εξήγησε ο Γκας Τζον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ειδικός στις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, προειδοποίησε ότι η νεαρή ηλικία δεν θα σταθεί εμπόδιο για την τιμωρία των ταραξιών ενώ ο Τιμ Γκόντγουιν, ο προσωρινός διοικητής της Σκότλαντ Γιαρντ, κάλεσε στις αρχές της εβδομάδας τους γονείς “να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους και να τα ρωτήσουν που βρίσκονται”.
Παρ’ όλο που αρκετοί γονείς παραδέχονται την άγνοιά τους για τις πράξεις των παιδιών τους, κάποιοι άλλοι όχι μόνο δεν απέτρεψαν τις ταραχές αλλά συμμετείχαν σε αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εικόνες που μεταδόθηκαν από βρετανικά κανάλια και δείχνουν μια γυναίκα συνοδευόμενη από δύο παιδιά να βγαίνει από ένα μαγαζί αθλητικών ειδών στο Τότεναμ και να δοκιμάζει στο πεζοδρόμιο τα παπούτσια που έκλεψε. “Κάποιοι από τους γονείς βρίσκονταν εκεί.

Για ορισμένους δεν αποτελούσε έκπληξη ότι τα παιδιά τους ήταν εκεί”, είπε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας νεαρός μαύρος από την Καραϊβική. “Δεν ήταν οι κλασικοί ταραξίες εκεί έξω. Ήταν εργαζόμενοι, θυμωμένοι άνθρωποι. Έχουν αυξήσει τα νοίκια, μείωσαν τα επιδόματα για τα παιδιά. Όλοι το είδαν ως ευκαιρία για να ξεσπάσουν”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε ένα συγκρότημα κατοικιών μια 39χρονη γυναίκα επικύρωσε τα λεγόμενα του νεαρού. “Δεν ήταν παιδιά. Ήταν ενήλικοι και νέοι, όλοι μαζί, που στράφηκαν εναντίον όσων συμβαίνων αφότου έχουμε την κυβέρνηση συνασπισμού”, είπε. “Λένε ότι ήταν νεαροί κουκουλοφόροι (…) Εγώ ήμουν στις ταραχές. Η 16χρονη κόρη μου τηλεφωνούσε και ρωτούσε πού βρίσκομαι”, δήλωσε η γυναίκα.
Καθώς οι εικόνες από τα καμένα και λεηλατημένα καταστήματα κάνουν το γύρο του κόσμου, ταραξίες και αναλυτές συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα επεισόδια αυτά ήταν αναμενόμενο να συμβούν κάποια στιγμή.