8/8/11

«Το Νησί» γέμισε τη Σπιναλόγκα με τουρίστες

Τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη κατακλύζουν - ειδικά φέτος - την ευρύτερη περιοχή της Ελούντας. Οι ομορφιές της Κρήτης, ένα βιβλίο μπεστ σέλερ για τη Σπιναλόγκα και τη ζωή των λεπρών, και ένα σίριαλ - που έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης - φαίνεται ότι συνέβαλαν δραστικά στο να γίνει η Ελούντα και η Πλάκα ένας από τους πιο «ιν» προορισμούς.
 Τα καφέ και τα εστιατόρια, που βρίσκονται  πάνω στο κύμα  αλλά και τα παραδοσιακά καφενεία έγιναν σημείο συνάντησης ακόμη και για τους εκλεκτούς πελάτες των πιο ακριβών ξενοδοχείων που βρίσκονται στην Ελούντα. 

Οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, απολαμβάνουν τις γεύσεις της Κρήτης, το βλέμμα τους αντικρίζει το νησί – που έγινε τόπος μαρτυρίου για εκατοντάδες ασθενείς – και το σώμα τους νιώθει τη δροσιά της θαλασσινής αύρας.

Οι βαρκάρηδες, που μεταφέρουν τους επισκέπτες από την Πλάκα στη Σπιναλόγκα, κάνουν αυτή την εποχή «χρυσές δουλειές». Οι τουρίστες αφού επισκεφθούν το μνημείο, βουτούν στα καταγάλανα νερά της θάλασσας που το περιβάλει και καθώς ο ήλιος δύει επιβιβάζονται στις βάρκες για να επιστρέψουν.


Μέχρι και αστέρες του Χόλυγουντ το έχουν επισκεφθεί. Πρόσφατα μάλιστα η διάσημη για τις εκκεντρικές ενδυματολογικές επιλογές ποπ τραγουδίστρια, Lady Gaga, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κρήτη νοίκιασε σκάφος, προκειμένου να πάει στη Σπιναλόγκα.


«Στην περιοχή μας είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνο πολιτικά πρόσωπα, ηγέτες χωρών, μεγιστάνες και  μεγαλοδημοσιογράφους. Κυρίως βέβαια τον Ανδρέα Παπανδρέου»  λέει ένας από τους ποιο παλιούς μαγαζάτορες της περιοχής….

«Τώρα γίναμε αγαπημένος προορισμός και για το διεθνές τζετ – σετ .  Αυτό είναι πια συνηθισμένο για μας.  Έχουν δει τα μάτια μας κι έχουν ακούσει τα αυτιά μας», συμπληρώνει  ένας άλλος  παλιός κάτοικος της περιοχής της Πλάκας.

«Από τον Καντάφι θες, από τον γιο του που ερχόταν ξαφνικά και διοργάνωνε τα πάρτι του μέσα στο σκάφος και καλούσε κόσμο και κοσμάκι θες. Όλα τα είχε ο μπαξές. Εδώ η περιοχή έχει αύρα, είναι όμορφη σε ηρεμεί έρχεσαι σε επαφή με την ομορφιά της φύσης . Αυτό είναι όλο το θέμα και τίποτα άλλο. Οι επισκέψεις των γνωστών και των αγνώστων για μας είναι περαστικές, η ομορφιά του τόπου μας μένει».


Η ζήτηση φέρνει πάντα και τη αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Η Ελούντα, η Πλάκα και η Σπιναλόγκα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.
Οι μεγάλες και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής έχουν τιμές απλησίαστες.

Όμως ακόμα και τα εστιατόρια, τα μικρομάγαζα που προσφέρουν πρόχειρο φαγητό, σουβενίρ, κ.ά. έχουν τιμές που χαρακτηρίζονται κάτι περισσότερο από «τσιμπημένες».

Όσο διαρκεί η δόξα της Σπιναλόγκας οι πελάτες θα έρχονται αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που αρνούνται να πληρώσουν ακριβά αυτό που θα βρουν αλλού φθηνότερα…

Άλλωστε η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές.