8/8/11

«Βουλιάζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά


Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το φράγμα των 1.000 μονάδων να «κινδυνεύει». Θετικό ήταν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματαγορών, αφού επικρατούν ήπιες πτωτικές τάσεις παρά τους φόβους «βουτιάς» που υπήρχαν εξαιτίας την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ισχυρές πτωτικές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια. 


Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 12:51 σημειώνει πτώση 4,42% και βρίσκεται στις 1.015,04 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 39,06 εκατ. ευρώ. 


Το spread του 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται στις 1320,8 μονάδες βάσης.


Με άνοδο κατά 0,15% άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 4,77 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 3.283,33 μονάδες.


Με άνοδο άρχισαν οι συναλλαγές και στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο δείκτης Ibex-35 ενισχύθηκε κατά 2,6% μετά την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προγράμματος αγοράς ομολόγων χωρών της ευρωζώνης.


Με άνοδο κατά 3% άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου οι επενδυτές μοιάζουν επίσης ενθαρρυμένοι από την ανακοίνωση της ΕΚΤ.


Με πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE υποχώρησε αρχικά κατά 0,46% και διαμορφώθηκε στις 5.422,90 μονάδες, χωρίς όμως να σημειώσει τη βουτιά που προέβλεπαν ορισμένοι αναλυτές έπειτα από την ανακοίνωση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε, ενισχυμένος κατά 0,15%.


«Βουτιά» στις ασιατικές χρηματαγορές


Στο κόκκινο το χρηματιστήριο της Σαγκάης, όπου ενώ οι συναλλαγές άρχισαν με μέτρια πτώση 0,82%. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι κυριότεροι δείκτες σημείωσαν κάθετη πτώση 4,78% πριν περιορίσουν τις απώλειες στο 4%.


Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4,07%. Ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε απώλειες 852,78 μονάδων και είχε διαμορφωθεί στις 20.093,36 μονάδες στις 06:10' ώρα Ελλάδος, μετά την έναρξη των συναλλαγών με πτώση 2,57%.


Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 202,32 μονάδες, σε ποσοστό 2,18%, και διαμορφώθηκε στις 9.097,56 μονάδες. Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, παρά τις δηλώσεις των χωρών της Ομάδας των 7 (G7).


Με πτώση άνω του 6% συνεχίζονται οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Σεούλ. Ο δείκτης KOSPI καταγράφει απώλειες 6,3%, έπειτα από το άνοιγμα με υποχώρηση 1,4%. «Η ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε οικονομικός αναλυτής του Dow Jones Newswires.


Παρέμβαση από ΕΚΤ-G7-G20


Έτοιμη να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να σταματήσει τη διεύρυνση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ανακοίνωσε ότι ειναι η ΕΚΤ μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των κορυφαίων στελεχών της, αργά το βραδυ της Κυριακής. 


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, εάν αποσυρθούν οι επενδυτές , δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν. 


Τη δέσμευση ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, ανακοίνωσαν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, μετά από τηλεφωνική τους συνδιάσκεψη.


Οι χώρες της G20, της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, είναι έτοιμες να δράσουν από κοινού με στόχο τη σταθερότητα στις χρηματαγορές και την ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους. Τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις προσεχείς εβδομάδες και θα δράσουν από κοινού, με τους υπουργούς τους των Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τους τραπεζών να δεσμεύονται ότι θα «λάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά τρόπο συντονισμένο για να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης».