9/8/11

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Τον πρώτο νεκρό στις ταραχές του Λονδίνου ανακοίνωσε η βρετανική... αστυνομία. Πρόκειται για έναν 26χρονο άντρα, που υπέκυψε στα τραύματά του από πυροβολισμό που δέχθηκε, χθες, τρίτη ημέρα των χειρότερων ταραχών που έχει γνωρίσει η βρετανική πρωτεύουσα τις τελευταίες δεκαετίες. 




Oι βιαιότητες έχουν επεκταθεί σε δεκάδες συνοικίες του Λονδίνου, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στις πόλεις Λίβερπουλ, Μπέρμινχαμ και Μπρίστολ. Τουλάχιστον 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρία άτομα ύποπτα για «απόπειρα δολοφονίας» αστυνομικών. Για «εγκληματικότητα» μίλησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στο Λονδίνο. Ο Κάμερον έδωσε εντολή οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης να αυξηθούν από 6.000 σε 16.000 άντρες.




 Ένας 26χρονος άντρας, ο οποίος βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας τραυματισμένος από σφαίρα στη συνοικία Κρόιντον του Λονδίνου, σε κρίσιμη κατάσταση, υπέκυψε τελικά στα τραύματά του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Δύο νεαροί που βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, έχοντας στην κατοχή τους κλεμμένα αντικείμενα, συνελήφθησαν, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας, ο 29χρονος Μάικλ Ντούγκαν που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, δεν είχε πυροβολήσει εναντίον τους. 




Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων για την Αστυνομία, η Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών διεξάγει περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διαπιστώσει ότι ο 29χρονος δεν ήταν αυτός που άνοιξε πυρ. Εσπευσμένα επέστρεψε στο Λονδίνο από τις καλοκαιρινές του διακοπές ο πρωθυπουγός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, για ν' αντιμετωπίσει την κατάσταση. Σε τουλάχιστον 11 συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας εξακολουθούν να σημειώνονται λεηλασίες καταστημάτων, φωτιές σε κτίρια και συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές. 




Σε εικόνες κατεστραμμένης πόλης παραπέμπουν πολλοί δρόμου του Λονδίνου, στις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών και έναν μόλις χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η πόλη. "Οι ταραξίες πήραν τον έλεγχο, η αστυνομία τους παραδίδει τους δρόμους", γράφουν σήμερα οι Times του Λονδίνου, κάτω από τη συγκλονιστική φωτογραφία μιας γυναίκας που πηδάει από ένα κτίριο που φλέγεται. 




Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 450 συλλήψεις στο Λονδίνο, μέσα σε τρεις μέρες, ενώ όπως ανακοίνωσε σήμερα, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες, καθώς η ανακοίνωση του θανάτου του 26χρονου άντρα αναμένεται να πυροδοτήσει κι άλλο την ατμόσφαιρα. "Είναι μια τακτική που θα χρησιμοποιηθεί από τη Μητροπολιτική αστυνομία αν κριθεί απαραίτητο", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο υπαρχηγός της αστυνομίας Στίβεν Κάβανο. Επίσης, για ν' αποθαρρύνει τους ταραξίες, η αστυνομία σκέφτεται να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από λεηλασίες, οι οποίες τραβήχτηκαν από κάμερες επιτήρησης, ενώ παράλληλα, παρακολουθεί τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter. 




Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν ύστερα από τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με τους νεαρούς εξεγερθέντες να ζητούν "δικαιοσύνη", έπειτα από το θάνατο ενός 29χρονου άνδρα, του Μαρκ Ντάγκαν, την περασμένη Πέμπτη, κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ. Ταραχές σημειώθηκαν και στο Μπέρμινχαμ, όπου νεαροί έσπασαν τζαμαρίες και λεηλάτησαν καταστήματα ενώ την Τρίτη τα ξημερώματα τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην πόλη Λίβερπουλ, όπου η αστυνομία ανέφερε πυρκαγιές σε οχήματα και ζημιές σε καταστήματα. Περίπου 200 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, μαζί με σκυλιά, αναπτύχθηκαν στο Χάκνεϊ, όπου σημειώθηκαν καταστροφές σε αστυνομικά οχήματα, ενώ η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει 1.700 αστυνομικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη βία που προκαλείται από ανθρώπους που προέρχονται από φτωχές πόλεις, φτωχογειτονιές και είναι άνεργοι.




 Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, από το Σάββατο τραυματίστηκαν 111 αστυνομικοί. Αναλυτές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. "Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ. Επίσης, η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, κάλεσε τους γονείς να επιτηρούν τα παιδιά τους.