9/8/11

Τρίτη νύχτα επεισοδίων, εμπρησμών και λεηλασιών στο Λονδίνο και άλλες πόλεις

Εκατοντάδες νεαροί, κυρίως σε υποβαθμισμένες συνοικίες στο ανατολικό και νότιο Λονδίνο, βγήκαν στους δρόμους το απόγευμα της Δευτέρας, στην τρίτη κατά σειρά νύχτα επεισοδίων στο Λονδίνο με αφορμή το θάνατο ενός νεαρού άνδρα, πιθανόν από τα πυρά της Αστυνομίας. Σε επιφυλακή οι Αρχές που έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις , εσπευσμένα από τις διακοπές του επιστρέφει ο πρωθυπουργός Ντείβιντ Κάμερον, που θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την κρίση.



Εντωμεταξύ, τα επεισόδια φαίνεται ότι επεκτείνονται και έξω από το Λονδίνο.


Το BBC ανέφερε ότι στο Λιντς, ένας άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο από όπλο. Κατά την Αστυνομία, που δεν μπορούσε εξαρχής να δώσει πολλές λεπτομέρειες, σε προάστιο της πόλης είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα, μερικά από αυτά φορούσαν μάσκες.


Αναφορές για αρκετά σπασμένα καταστήματα στο κέντρο της πόλης και λεηλασίες υπάρχουν και από το Μπέρμινγκχαμ, λέει η Αστυνομία.

Αργά το απόγευμα τα βρετανικά δίκτυα άρχισαν να μεταδίδουν εικόνες συγκρούσεων ανάμεσα σε ομάδες νεαρών που έσπασαν αυτοκίνητα της Αστυνομίας και των οργάνων της τάξης στο προάστιο Χάκνι στα ανατολικά του Λονδίνου

Στο Πέκαμ στα νότια, πυρπολήθηκε ένα κτίριο, ενώ ένταση επικρατούσε και στο Λιουίσαμ., επίσης στα νότια.

Νεαροί πετούσαν κάδους σκουπιδιών και καροτσάκι του σουπερμάρκετ προς τους αστυνομικούς στο Χάκνι, ενώ άλλοι έσπασαν καταστήματα και τα λεηλάτησαν. Σύμφωνα με το BBC τα επεισόδια άρχισαν όταν αστυνομικοί σταμάτησαν και υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο έναν άνδρα, χωρίς να βρουν τίποτα, οξύνοντας πάντως τα πνεύματα.

Αρκετά κτίρια πυρπολήθηκαν στο Κρόιντον, επίσης στα νότια προάστεια του Λονδίνου. Μεταξύ τους ένα κατάστημα επίπλων που φλεγόταν από άκρη σε άκρη.

Εντωμεταξύ, σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι Αρχές που δέχονται πολλές επικρίσεις για το ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, σε μία κρίσιμη περίοδο, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα από τις διακοπές της για να συναντηθεί με την Μητροπολιτική Αστυνομία για να εξετάσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε. «Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα», είπε η υπουργός για τις ταραχές και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη.

Κάλεσαν ακόμα τους γονείς να εντοπίσουν τα παιδιά τους ενώ η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει υλικό από τις κάμερες ελέγχου για τον εντοπισμό των πρωταιτίων στα επεισόδια.

Οι ταραχές ξεκίνησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου από τη συνοικία Τότεναμ, όταν μια ειρηνική διαδήλωση με αφορμή το φόνο ενός υπόπτου την Πέμπτη πιθανότατα από αστυνομικούς κατέληξε σε συγκρούσεις, λεηλασίες καταστημάτων και πυρπόληση αυτοκινήτων.

Χρόνια η ένταση στο Λονδίνο

Οι εικόνες των επεισοδίων δεν είναι πρωτοφανείς για το Λονδίνο, όπου σε πολλά προάστια σιγοβράζει από δεκαετίες η οργή κατά του κράτους για την οικονομική κατάσταση, την ανεργία και τις φυλετικές διακρίσεις.

Η ακολουθία των γεγονότων στο Τότεναμ το Σαββατοκύριακο ήταν ίδια με πολλές από τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στη δεκαετία του 1980: μια μικρή τοπική διαμαρτυρία για την αστυνομική βία ξέφυγε γρήγορα από τον έλεγχο και οδήγησε σε γενικευμένες ταραχές στις πιο φτωχές και φυλετικά διαχωρισμένες συνοικίες στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης.

Στα προάστια, μεταξύ τους και το Τότεναμ, όπου ήταν η εστία των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, καταγράφεται μακρά σειρά επεισοδίων: στο Μπρίξτον το 1981, στο Τότεναμ το 1985 όπου σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και δεκάδες μικρότερα και μεγαλύτερα περιστατικά ο απολογισμός ήταν, πέρα από τα κατεστραμμένα κτίρια, η ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία των κατοίκων έναντι του κράτους.

Άλλη μία εξέγερση του Facebook;

Εντωμεταξύ, όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, τα κοινωνικά δίκτυα αποδεικνύονται το προσφορότερο μέσο για τους διαδηλωτές για να οργανωθούν και να κινητοποιήσουν ο ένας τον άλλο.

Η βρετανική Αστυνομία δηλώνει προετοιμασμένη και παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα και τις εκκλήσεις που έρχονται μέσα από τα δίκτυα και μάλιστα θεωρεί, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι τις ταραχές «πυροδότησαν τα κοινωνικά δίκτυα». Άλλοι μίλησαν και για «χάος οργανωμένο από το Twitter».

Πάντως, αναφέρει η εφημερίδα, είναι δύσκολο να αποδώσει κανένας σε όσα λέγονται στα κοινωνικά δίκτυα τα επεισόδια, παρά το ότι υπήρχαν και περισσότερο οξύθυμα μηνύματα.

Προσθέτει ακόμα o Guardian ότι η προτίμηση πολλών νεαρών για τα κινητά Blackberry, που έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες ταυτόχρονα μακριά από τα 

αδιάκριτα μάτια των Αρχών, μπορεί να ήταν αυτή που κινητοποίησε τους διαδηλωτές.






www.in.gr