11/3/12

Μοναδικός υποψήφιος ο Βενιζέλος - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

«Απευθύνομαι σε κάθε Ελληνίδα και Ελληνα. Τους καλώ να γυρίσουν εδώ στο σπίτι τους. Στη μεγάλη κοίτη της δημοκρατικής παράταξης», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο μετά την έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο της υποψηφιότητάς του, η οποία θα είναι και η μοναδική που θα κληθούν να επικυρώσουν φίλοι και μέλη του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, την επόμενη Κυριακή. Το Εθνικό Συμβούλιο απέκλεισε τις αυτοπροτάσεις των κ.κ Παπουτσή και Τζουμάκα.



Στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε το Εθνικό Συμβούλιο για την «πολύ μεγάλη τιμή» να τον ανακηρύξει υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» και συμπλήρωσε:
«Γύρω από την υποψηφιότητά μου, συσπειρώνεται όλη η δημοκρατική προοδευτική παράταξη που την εξέφραζε και θα την εκφράζει, το ΠΑΣΟΚ. (...) Η κρισιμότητα των περιστάσεων που ζει η πατρίδα μας και η παράταξη οδήγησε πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου (....) Εχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που επωμίζομαι. Αυτή η ευθύνη είναι συλλογική (...) Όλοι θα είναι δίπλα μου κι εγώ θα είμαι δίπλα σε όλους. Ειδικά αναφέρομαι στον Χρήστο Παπουτσή που είχε την πολιτική παρρησία να παρουσιάσει την προγραμματική του πρόταση. (...) Απευθύνομαι προσωπικά στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, όλα τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους, κάποια στιγμή, του ΠΑΣΟΚ και τους καλώ να γυρίσουν πίσω, εδώ στο σπίτι τους, στην μεγάλη κοίτη της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».
Ο κ. Βενιζέλος, κάλεσε να μεταβληθεί η ψηφοφορία της επόμενης Κυριακής σε «μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής» και κατέληξε:
«Ο στόχος μας είναι καθαρός και ρεαλιστικός: Νίκη στις προσεχείς εκλογές. Εχω πλήρη επίγνωση των ερευνών της κοινής γνώμης και γνωρίζω σε βάθος τι τραβάει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Αλλά όλοι μαζί κάνουμε μια προσπάθεια να κρατήσουμε την χώρα όρθια. Εγώ και όλοι οι φίλοι και συναγωνιστές στο ΠΑΣΟΚ σας περιμένουμε με ανοιχτή αγκαλιά την επόμενη Κυριακή στις οργανώσεις μας, στις κάλπες για να δείξουμε ότι υπάρχουμε ότι η παράταξη είναι ζωντανή».

Απορρίφθηκαν οι αυτοπροτάσεις Παπουτσή - Τζουμάκα

Ηδη από τις 3.00 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) κ. Γιώργος Ανωμερίτης είχε ανακοινώσει στους δημοσιογράφους ότι στην Επιτροπή κατατέθηκαν 2 υποψηφιότητες: Αυτή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που προτάθηκε από συνολικά 190 μέλη (επί των 377) του Εθνικού Συμβουλίου και αυτή του Χρ. Παπουτσή που δεν έφερε υπογραφές. «Άλλη πρόταση ή αυτοπρόταση δεν κατατέθηκε».
Ετσι, ο προεδρεύων της διαδικασίας Ευάγγελος Αργύρης ανακοίνωσε ότι τις προϋποθέσεις του καταστατικού πληροί μόνο μια υποψηφιότητα, αυτή του Ευ. Βενιζέλου.
Ο Χρήστος Παπουτσής, ζητώντας το λόγο, υποστήριξε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να ανακηρυχθούν πολιτικά. «Η υποψηφιότητά μου παραμένει ενώπιον σας» είπε και υποστήριξε ότι το καταστατικό δεν αναφέρει πουθενά την λέξη «υπογραφές». Δήλωσε μάλιστα ότι στο επόμενο Συνέδριο του Κινήματος θα προτείνει αλλαγή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ισχύουσα, η οποία επελέγη, όπως ανέφερε, για επικοινωνιακούς λόγους και με την οποία είχε διαφωνήσει όταν υιοθετήθηκε.
Τελικώς, την λύση έδωσε ο Ευ. Αργύρης ο οποίος ζήτησε να ψηφίσουν δι' ανατάσεως χειρός όσοι θέλουν να προτείνουν άλλον υποψήφιο. Την υποψηφιότητα Παπουτσή στήριξαν 10 ενώ του Στέφανου Τζουμάκα τρεις.
Παπουτσής: Διαδικαστικά τεχνάσματα - Λυπάμαι
Σχολιάζοντας τη διαδικασία, ο Χρ. Παπουτσής είπε: «Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό, πολύ μακριά από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα, δυστυχώς, οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής. Τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας. Στην πιο κρίσιμη στιγμή γι' αυτή τη χώρα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ. Αντί για τη μεγάλη επιλογή που είχαμε όλοι μας υποχρέωση να κάνουμε της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής πολιτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι».
Πάγκαλος: Καλή δύναμη στον Βαγγέλη
Υπέρ της πιστής τήρησης του καταστατικού είχε ταχθεί νωρίτερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος προσερχόμενος στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου ευχήθηκε καλή δύναμη στον Ευάγγελο Βενιζέλο «για το έργο που δήλωσε ότι θέλει να αναλάβει, εκείνο της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ».
Χθες, δηλώνοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό του νέου αρχηγού, ο Γιώργος Παπανδρέου αποχαιρέτησε φορτισμένος από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης τα κομματικά στελέχη και τη βάση του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις μάχες από άλλα μετερίζια και κάνοντας ειδική αναφορά στον ελληνισμό της διασποράς και στην περιφέρεια.
Εξαπέλυσε βολές εναντίον της ΝΔ και επέμεινε στην επιλογή του δημοψηφίσματος παραδεχόμενος ότι μετανιώνει που δεν κίνησε νωρίτερα τις σχετικές διαδικασίες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του ζήτησε συγγνώμη για τα ιστορικά -όπως είπε- λάθη που βαρύνουν το ΠΑΣΟΚ και ευχαρίστησε τους πολίτες για τις θυσίες και την υπομονή τους. Τόνισε ότι στόχος του είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.
Τέλος, ο Χρήστος Παπουτσής, ζήτησε την επιστροφή στο κόμμα των διαγραφέντων, λέγοντας ότι δεν πιστεύει σε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚκαι κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να μην πυροβολούν τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ζήτησε την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αναπτύσσοντας μια πλατφόρμα «αντιμνημονιακών» αποχρώσεων.



πηγη:ethnos