6/8/11

6 περίεργες αιτίες που παχαίνουν

Η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από όσες χρειαζόμαστε και η καθιστική ζωή, είναι οι δύο από τους κυριότερους λόγους, για τους οποίους βλέπεις τη ζυγαριά να δείχνει μέχρι και τριψήφια νούμερα. Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα έξι λόγοι που ευθύνονται για την αύξηση των κιλών μας:

Αιτία Νο1: Κοιμόμαστε λιγότερες ώρες
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξη αλλά και την εναπόθεση λίπους.
Αιτία Νο2: Χρησιμοποιούμε περισσότερο τεχνητό κλιματισμό
Το χειμώνα, η ύπαρξη κλιματισμού μειώνει τις θερμίδες που καίμε, ενώ το καλοκαίρι μειώνει τη δυσφορία από τις εξωτερικές θερμοκρασίες κι αυτό μας κάνει να τρώμε ευκολότερα μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού
Αιτία Νο3: Κάνουμε ακραίες δίαιτες
Οι ακραίες δίαιτες (π.χ. με υπερβολικά χαμηλές θερμίδες) έχουν αποτελέσματα γιο-γιο. Δηλαδή, αφού χάσουμε κάποια κιλά (κυρίως από νερό και μυϊκό ιστό) κατόπιν επανακτούμε το χαμένο βάρος και ακόμα περισσότερο, με τη μορφή λίπους αυτή τη φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αιτία Νο4: Παίρνουμε περισσότερα φάρμακα
Πολλά φάρμακα περιέχουν δραστικές ουσίες, όπως π.χ. ορμόνες, που συσχετίζονται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους ή της όρεξης, όπως για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά.
Αιτία Νο5: Ζούμε σε έντονα τοξικό περιβάλλον
Ως αποτέλεσμα της έκθεσης στα τοξικά και της μεγαλύτερης πρόσληψής τους από τον οργανισμό, το σώμα μας δεν χάνει την ικανότητά του να αποτοξινώνεται σωστά. Έτσι, μπλοκάρεται ο μεταβολισμός και διογκώνονται τα λιποκύτταρα.
Αιτία Νο6: Καταπιέζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας:
Κάθε φορά που καταπίνεις τα άσχημα λόγια του συντρόφου, του αφεντικού, της κολλητής, τα καταπιεσμένα σου συναισθήματα, μαζεύονται και μαζεύονται μέχρι που πρήζεσαι από αυτά. Όχι, μόνο στην κυριολεξία, αλλά και συναισθηματικά. Όλο αυτό το στρες, ο καταπιεσμένος θυμός, οι προσβολές που δέχεσαι αδιαμαρτύρητα, μπορούν να αποτελέσουν το χειρότερο σύμβουλο που έχεις. Οι περισσότερες καταπιεσμένες γυναίκες, συχνά βρίσκουν διέξοδο στο φαγητό. Και εκεί, τα όπλα που έχεις για να δαμάσεις την όρεξη και πείνα σου, είναι μηδαμινά.