6/8/11

Οριστικά η παραγραφή "καθαρίζει" τον Α.Τζοχατζόπουλο

Οριστικά στον κάλαθο των αχρήστων παραπέμπεται η δικαστική έρευνα για το μαύρο πολιτικό χρήμα καθώς, όπως αποδεικνύεται, ο σκόπελος της παραγραφής δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Έτσι, με το σκεπτικό ότι ήδη το αδίκημα της δωροδοκίας, για το οποίο η Βουλή άσκησε ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, είναι παραγεγραμμένο με βάσει τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργού και δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού.

Οι αρεοπαγίτες δεν έκαναν τίποτα πέραν του αναμενόμενου, άλλωστε είχαν προηγηθεί μέσα σε λίγες οι σχετικές απόψεις δυο ανώτερων δικαστικών λειτουργών, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του αρμόδιου Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Νικ. Μαύρου, όπως και του αρεοπαγίτη ανακριτή Βασ. Λαμπρόπουλου που τάχθηκαν υπέρ της παραγραφής του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας, το οποίο αποδίδεται στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας για την υπόθεση των υποβρυχίων τύπου 214.

Οι αρεοπαγίτες λοιπόν αποφάσισαν ομόφωνα ότι ως προς το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας πρέπει να παύσει οριστική η δίωξη σε βάρος του Τσοχατζόπουλου, λόγω παρόδου της αποσβεστικής προθεσμίας, καθώς έχουν παρέλθει δύο και πλέον  κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής χωρίς να κινηθεί καμιά διαδικασία σε βάρος του.

Το ξέπλυμα

Το ζητούμενο είναι πλέον η στοιχειοθέτηση του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι αρεοπαγίτες εκτιμούν πως το αδίκημα του ξεπλύματος που αποδίδεται στον Τσοχατζόπουλο, δεν μπορεί να εκδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά από τα Τακτικά Δικαστήρια. Παραπέμπουν έτσι την υπόθεση προς κρίση στο αρμόδιο συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών προκειμένου να αποφασιστεί η παραπομπή της υπόθεσης στα τακτικά δικαστήρια. Νομικοί εκτιμούν πάντως πως ούτε το αδίκημα του ξεπλύματος μπορεί να σταθεί στα δικαστήρια δεδομένου ότι απορροφάται από το αδίκημα της δωροδοκίας και ως εκ τούτου είναι κι αυτό παραγεγραμμένο.