9/8/11

Το Μικρό Βρώμικο Μυστικό: Ο Χυμός Πορτοκαλιού Παίρνει Γεύση Τεχνητά

Πως κάνετε τον χυμό πορτοκαλιού? Απλά! Στύβετε πορτοκάλια και πίνετε. Πως κάνουν οι μεγάλες εταιρείες χυμό πορτοκαλιού? Πολύπλοκα! Στύβουν πορτοκάλια αφαιρούν το οξυγόνο, δίνουν πάλι γεύση στον άγευστο πλέον χυμό πορτοκαλιού με τεχνητά πακέτα γεύσης πορτοκαλιού και το πίνετε? 

Δεν το σκέφτηκα ποτέ , αλλά ακούγεται λογικό τώρα. Ο χυμός πορτοκαλιού από εταιρείες όπως Tropicana, Simply Orange, Minute Maid, Florida's Natural, κλπ είναι απίστευτα σταθερός στην γεύση. Και το κόλπο δεν είναι να παίρνεις τα πιο γευστικά πορτοκάλια αλλά μάλλον να δημιουργείς την δική σου τεχνητή γεύση.
Όλα ξεκινούν από την αφαίρεση του οξυγόνου. Μόλις το πορτοκάλι στύβεται και αποθηκεύεται σε τεράστια δοχεία, αρχίζουν να αφαιρούν το οξυγόνο. Γιατί? Επειδή η αφαίρεση του οξυγόνου από τον χυμό επιτρέπει στο υγρό να διατηρηθεί για ένα χρόνο χωρίς να χαλάσει. Αλλά! Αφαιρώντας το οξυγόνο επίσης αφαιρεί την φυσική γεύση των πορτοκαλιών. Ναι, είναι όλα ανάποδα. Έτσι για να έχτι ο χυμός γεύση όπως το πορτοκάλι, οι εταιρείες προσλαμβάνουν εταιρείες γεύσης, τις ίδιες που κάνουν αρώματα για το Dior, για να δημιουργήσουν εκείνα τα ‘πακέτα γεύσης’ που θα κάνουν τον χυμό να μοιάζει , πάλι, με χυμό πορτοκάλι. Σε μια αναφορά του 2009 λέει:



Οι συνταγές ποικίλουν για να δίνουν την γεύση κάθε ετικέτας. Μπορεί να σημειώσατε πως ο χυμός Minut Maid έχει μια γεύση πορτοκαλιού σαν γλυκό. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιλογή πακέτου γεύσης που επιλέχτηκε για αυτόν. Μερικές εταιρείες είναι γνωστές πως ζητούν ένα πακέτο γεύσης που θα μιμείται αυτή ενός δημοφιλούς ανταγωνιστή, δημιουργώντας ένα ‘διάδρομο καθρεφτών’ από πακέτα γεύσης. Παρά τις πολλαπλές ερμηνείες του φρεσκοστυμένου πορτοκαλιού στην αγορά, τα περισσότερα πακέτα γεύσης μοιράζονται την πηγή της έμπνευσης : Τα πορτοκάλια Florida Valencia την άνοιξη. Τα πακέτα γεύσης δεν καταγράφονται στα συστατικά επειδή από τεχνικής πλευράς προέρχονται από ‘μυρωδιά πορτοκαλιών και λάδι’ , οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό. Έτσι απλά θυμηθείτε, όταν αγοράζετε χυμό πορτοκάλι την επόμενη φορά, πως αν και λέει 100% χυμός (που είναι), είναι ακόμη 100% τεχνητά. 




http://xsefoto.blogspot.com