5/3/12

Ο Πούτιν πρόεδρος ξανά σε μια Ρωσία που αλλάζει...

Οι σημερινές προεδρικές εκλογές στη Ρωσία δεν έχουν κανενός είδους σασπένς. Το μόνο ερώτημα έχει να κάνει με το ακριβές ποσοστό με το οποίο αναμένεται να επικρατήσει ο νυν πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος και από αύριο εκ νέου πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Βέβαιο είναι επίσης ότι από τότε που για πρώτη φορά ανελάμβανε τα ηνία της χώρας, πριν από 12 χρόνια, ως σήμερα, η χώρα που θα κληθεί να κυβερνήσει, έχει αλλάξει πολύ. Και ο ίδιος πάντως έχει αλλάξει το στυλ της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο πρώην πράκτορας της KGB, πλέον χρησιμοποιεί τη γοητεία του αλλά παράλληλα, στους λόγους του, κάνει αναφορές στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τη γνωστή του ομιλία "έχω ένα όνειρο", καθώς και στο γνωστό ποίημα του Λέρμοντοφ, Μποροντίνο (σημαντική μάχη κατά του Ναπολέοντα το 1812)... Εικόνες ποιητικές, εικόνες μάχης... Από τα δύο, μάλλον οι δεύτερες θα του χρειαστούν περισσότερο.


Συνολικά πάντως η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από υποτονικότητα. Ωστόσο μετά από τη δυσαρέσκεια που ακολούθησε την ανακοίνωση ότι πρόκειται να αλλάξει θέσεις με τον σημερινό πρόεδρο και, κυρίως, μετά από τις μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του, στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις, ο Πούτιν αναγκάστηκε να υιοθετήσει μια πιο δυναμική στάση, προκειμένου να κινητοποιήσει τους οπαδούς του, εμφανίζοντας τη χώρα να μάχεται ενάντια σε εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Εξ ου και οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις προς την αμερικανική πλευρά να μην "αναμειχθεί" στα εσωτερικά της Ρωσίας...

Μπορεί οι εξωτερικές απειλές κατά της χώρας να μην έχουν βάση, εκείνες όμως κατά του συστήματος εξουσίας του Πούτιν, είναι πιο υπαρκτές. Για παράδειγμα, κάτι αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια, πλέον τα σε βάρος του ανέκδοτα είναι πάρα πολύ διαδεδομένα, καθώς γελοιοποιούν τις κατά καιρούς εμφανίσεις του ισχυρού άνδρα της χώρας ως βατραχανθρώπου, κυνηγού, πιλότου, οδηγού αγώνων, κ.ά. Ούτε είναι αδιάφορο το γεγονός ότι στις συγκεντρώσεις εναντίον του μετείχαν ανοικτά γνωστές προσωπικότητες και μυστικά σύζυγοι κυβερνητικών αξιωματούχων.


Και σαν να μην έφθανε αυτό, λίγες μόλις ημέρες πριν, 20 χιλιάδες μοσχοβίτες αποφάσισαν, παρά το χιόνι που έπεφτε στη Μόσχα, να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα, μήκους 16 χιλιομέτρων, φορώντας τα χαρακτηριστικά λευκά περιβραχιόνια που έχουν γίνει το σύμβολο διαμαρτυρίας. Προς υποστήριξή τους ήλθαν και μοτοσυκλετιστές. "Κατευθυνόμαστε προς τη βελούδινη επανάσταση στο μυαλό των ανθρώπων", δήλωσε ένας νέος βουλευτής, ο Βιάτσεσλαβ Ποζγκάλεφ. Πράγματι. Μπορεί η βελούδινη επανάσταση να μην γίνει σήμερα, σίγουρα όμως τα δεδομένα - και - στη Ρωσία έχουν αλλάξει πολύ...πηγη:avgi

Αντιδράσεις: