11/9/12

11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

Έντεκα χρόνια μετά, στο "σημείο μηδέν" του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν ορθώνεται ο "Πύργος της Ελευθερίας". Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του στις αρχές του 2014, αναμένεται να είναι το υψηλότερο κτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έντεκα χρόνια μετά, ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είναι ζωντανός, αλλά το ερώτημα παραμένει το ίδιο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές: "Μετά από δυο πολέμους (Αφγανιστάν και Ιράκ) και τον "μακροχρόνιο πόλεμο" κατά της τρομοκρατίας, είναι σήμερα πιο ασφαλείς οι ΗΠΑ;

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος την περασμένη Πέμπτη, υποστήριξε ότι "οι ΗΠΑ είναι τώρα πιο δυνατές, πιο ασφαλείς και πιο αξιοσέβαστες", τονίζοντας πως "σήμερα, κανένας Αμερικανός δεν πολεμά στο Ιράκ, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη χώρα μας και έχουμε οδηγήσει την Αλ Κάιντα στο δρόμο της ήττας".


Στo Εθνικό Μνημείο, που δημιουργήθηκε στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το οποίο εγκαινιάστηκε πέρσι από τον πρόεδρο Ομπάμα και τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, θα πραγματοποιηθεί σήμερα η καθιερωμένη τελετή.


Το Μνημείο περιλαμβάνει δυο τεχνητές λίμνες στην περίμετρο των οποίων είναι χαραγμένα τα ονόματα εκείνων που χάθηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους δίδυμους πύργους και τα ονόματα των θυμάτων από τη βομβιστική επίθεση του 1993, περιέχοντας συνολικά 2.983 ονοματεπώνυμα. Ανάμεσα στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρχαν και 36 άτομα ελληνικής καταγωγής.
Οι δύο λίμνες εκτείνονται στο σημείο που βρίσκονταν τα θεμέλια των δύο πύργων, είναι φτιαγμένες από σκούρο γρανίτη και διαθέτουν τους μεγαλύτερους τεχνητούς καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική. Επίσης, εκατοντάδες δέντρα βρίσκονται στα μονοπάτια που οδηγούν προς τις δυο λίμνες, ενώ στον ίδιο χώρο κατασκευάζεται Μουσείο. Σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Υόρκης, από την περσινή μέχρι τη φετινή μαύρη επέτειο εκτιμάται ότι οι επισκέπτες στο χώρο του Μνημείου ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια.


Στο μεταξύ, το ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του Μνημείου υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που το έργο ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρωθεί, το ετήσιο κόστος της λειτουργίας του θα ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια δολάρια. Πολλοί παράγοντες της πόλης διατυπώνουν την άποψη ότι χωρίς γενναία οικονομική ενίσχυση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα είναι δύσκολο να λειτουργεί το Εθνικό Μνημείο-Μουσείο.


Τέλος, όσο αφορά τη μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των δίδυμων πύργων, σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ, που έχει την ευθύνη ανάπτυξης στο «σημείο μηδέν», θα ξανακτιστεί και θα αποτελεί το μοναδικό χώρο λατρείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Νότιο Μανχάταν. 





πηγη: fimotro