9/9/12

Χρυσή Αυγή: Κάναμε αυτό που έπρεπε με τους παράνομους μικροπωλητές

Να προωθήσει τη δική της ατζέντα, που έχει ως επίκεντρο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, επιχειρεί με κάθε τρόπο η Χρυσή Αυγή.

Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 50 μέλη της Χρυσής Αυγής προχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής σε μια «εντυπωσιακή» και αμφιλεγόμενη ενέργεια, κάνοντας συντεταγμένη έφοδο σε πάγκους μικροπωλητών, στην εμποροπανήγυρη της Ραφήνας, με αφορμή την εορτή της Παναγίας Παντοβασίλισσας.

Οι ακροδεξιοί εξύβρισαν τους αλλοδαπούς μικροπωλητές, τους οποίους και προσπάθησαν να εκδιώξουν από το χώρο της εκκλησίας, ζητώντας τα στοιχεία τους και τις άδειες για τους πάγκους τους, ενώ, προτού αποχωρήσουν, αναποδογύρισαν τους πάγκους, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθεί τραυματισμός.

Ανάμεσα τους ήταν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής -γνωστός ως «Καιάδας»-, ο οποίος δήλωσε σχετικά με το περιστατικό: «Ήρθαμε να τιμήσουμε την γιορτή της Παναγίας. Παράλληλα, κάναμε μια βόλτα εδώ στο πανηγύρι. Είδαμε και αφουγκραστήκαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικροπωλητές και μάλιστα είδαμε και κάποιους λαθρομετανάστες να πουλούν την πραμάτεια τους χωρίς χαρτιά. Εμείς αυτό το καταγγείλαμε στην αστυνομία και κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνει η Χρυσή Αυγή».


Η Χρυση Αυγη κάνει "έφοδο" σε Λαϊκή στο Μεσολόγγι από Miss-Jessy-Lays

Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί του Σαββάτου, κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση, επισκέφθηκε τη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου, προκαλώντας ζημιές σε πάγκους παράνομων μικροπωλητών.

Οι ενέργειες αυτές της Χρυσής Αυγής συναντούν ήδη ποικίλες αντιδράσεις, με πολλούς να επικροτούν, αλλά και πολλούς άλλους να αποδοκιμάζουν τις πρακτικές αυτές, που παραπέμπυν ευθέως στην περίοδο της ανόδου των ναζί στη Γερμανία του Μεσοπολέμου.


 Σχεδόν όλοι, ωστόσο, συμφωνούν ότι δεν είναι δυνατόν, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, τα μέλη και οι βουλευτές ενός κόμματος της Βουλής να υποκαθιστούν τις επίσημες, αρμόδιες για τη διατήρηση της τάξης, αρχές.








Σχηματίζεται δικογραφία εις βάρος βουλευτών που συμμετείχαν στα επεισόδια

Αντιδρώντας άμεσα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να ληφθούν όλα τα μέτρα εναντίον των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής που συμμετείχαν στα επεισόδια. Πρόκειται για τους βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Γιώργο Γερμενή (Καιάδας) και Κώστα Μπαρμπαρούση.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, οι βουλευτές διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης της Αρχής και της απρόκλητης φθοράς. Ο υπουργός ζήτησε να μη γίνει καμία εξαίρεση λόγω της βουλευτικής τους ιδιότητας και να τηρηθεί πιστά ό,τι προβλέπεται από το νόμο.

Ήδη, σχηματίζεται δικογραφία εις βάρος τους, η οποία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία και, κατά το σκέλος της που αφορά στους βουλευτές, αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή, όπου θα τεθεί ζήτημα άρσης της βουλευτικής τους ασυλίας.


Απαντώντας στον κ. Δένδια, η Χρυσή Αυγή χαρακτήρισε καθόλα νόμιμες τις ενέργειες των μελών της, καλώντας το κράτος «να πάψει να κάνει πλάτες σε λαθρέμπορους και λαθρομετανάστες».
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ πληρώνονται από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να κάνουν πλάτες σε λαθρέμπορους και λαθρομετανάστες. Στην απέλπιδα προσπάθειά τους να αιτιολογήσουν την πολύχρονη ανοχή τους στο παρεμπόριο, κατηγορούν βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής για "αντιποίηση αρχής" και "απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας". Για την ιστορία, τους υπενθυμίζουμε ότι οι βουλευτές μας διενέργησαν τους ελέγχους ως απλοί Έλληνες πολίτες, που έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν αν ένα προς πώληση αγαθό είναι προϊόν λαθρεμπορίου».






Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Ευθύνες στην κυβέρνηση και την αστυνομία, αλλά και προσωπικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο πανηγύρι της Ραφήνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, πρόκειται για «άλλο ένα επεισόδιο στα όσα άκρως προκλητικά και επικίνδυνα για τη δημοκρατία μας έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες εκ μέρους της Χρυσής Αυγής. Επί ώρα οι νεοναζί, με τη συμμετοχή μάλιστα βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εγκληματούσαν και τρομοκρατούσαν τους συμμετέχοντες στο πανηγύρι, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς αστυνομικός».

Με τον «πλέον απόλυτο τρόπο» καταδίκασε, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, τα επεισόδια στη Ραφήνα, σημειώνοντας ότι «οι ενέργειες της Χρυσής Αυγής είναι πράξεις παρανόμων και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται».

Παράλληλα, κάλεσε «εδώ και τώρα» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, «να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να επιβάλει την τάξη».

«Η βία δεν είναι μέρος της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή τα επεισόδια με τη Χρυσή Αυγή στο πανηγύρι της Ραφήνας.

«Ο λαός δεν πρέπει να ανεχθεί την τραμπούκικη και δημαγωγική δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που με επιθέσεις με ρόπαλα και με βάση το χρώμα και τη γλώσσα καθορίζει ποιος είναι νόμιμος πωλητής. Η κυβέρνηση, που στα λόγια καταδικάζει τα "τάγματα εφόδου", έχει την ευθύνη γι' αυτά τα διαρκώς αυξανόμενα φασιστικά κρούσματα με διάφορα θύματα και πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα» υπογραμμίζεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, για τα επεισόδια που προκάλεσε η «Χρυσή Αυγή» στην Ραφήνα. 




Πηγη:protothema